Menu

Testovali sme malú skrinku pre domáce PC

Herný počítač by mal stáť v poriadnej skrinke plnej ventilátorov. Ale čo ak si chcete postaviť jednoduchý multimediálny počítač, ktorého spotreba sa bude pohybovať na úrovni 40 W žiarovky? V tomto prípade žiadne deravé skrine nechceme. Chceme niečo celkom iné.

SFF, alebo maloformátové komponenty sa v posledných rokoch rozmáhajú, pomohla tomu predovšetkým vyššia efektivita čipov, ktoré teraz zastanú rovnakú prácu s podstatne menšími požiadavkami na napájanie. To umožnilo výrobcom pustiť sa do výroby malých komponentov, z ktorých sa dajú poskladať malé kompaktné počítače. Už to nemusia byť špeciálne upravené dosky s divokým layoutom a unikátnymi chladičmi pre procesory. Malý počítač si môže postaviť každý, a s objemom skrinky sa bez problémov vmestíte do piatich litrov. Obľúbené sú najmä herné počítače a ponuka skriniek, dosiek a krátkych, ale výkonných grafických kariet, či kompaktných vodných chladení je skutočne široká. My sme však hľadali niečo iné, malú skrinku pre nenáročný domáci počítač, ktorý bude robiť spoločnosť televízoru a využívať sa bude na jednoduché kancelárske úlohy a prehliadanie internetu. Napadla vás platforma AMD Kabini? Ak áno, tak potom sme našli jeden veľmi zaujímavý kúsok, ktorý bude energeticky úspornému APU vyhovovať.

 

Je ním Mini Center od Cubitek, malá hliníková skrinka, ktorá neváži ani jeden a pol kila a ktorej objem je menší ako objem malého vedra. Cubitek uviedol Mini Center na trh pred necelým rokom, celohliníková konštrukcia pripomína produkty Lian Li, tento kúsok sa najviac podobá na trochu viac zaoblený PC-Q7. Výrobca prezentuje Mini Center ako skrinku pre HTPC a práve tu bude mať asi najväčšie šance. Jej možnosti chladenia sú obmedzené a dobré zároveň, závisí však od typu použitia a ak máte chuť postaviť si v tejto skrinke herný počítač, radšej si ju rýchlo nechajte zájsť. Prečo je tomu tak sa dozviete nižšie.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Mini Center zabalil Cubitek do nenápadnej kartónovej škatule od ktorej by ste čakali všetko možné, len nie skrinku. Dôkladne zabalená vo fólii a penových výplniach aj s príslušenstvom váži skrinka len dva kilogramy, po vybalení a položení na váhu sme namerali len 1115 gramov. Prvý dojem zo skrinky, ktorú tvorí z takmer absolútnej väčšiny hliník je veľmi príjemný. Vzhľadom na malé rozmery sa nič neprehýba, nekrúti a povrchová úprava s rovnobežným brusom dáva dizajnu elegantný a drahý vzhľad. Mini Center pritom nie je vôbec drahá (a neskôr uvidíme, že ani nemá byť prečo), na našom trhu ju zoženiete už za menej ako 50 EUR. Ak viete koľko stoja hliníkové skrinky pre ITX formát, viete aj to, že to naozaj nie je priveľa.

Príjemným detailom je plastová škatuľka s inštalačným materiálom. S oddelenými priehradkami sa nám páči oveľa viac ako jednoduché igelitové vrecko pridrôtované o časť vnútornej konštrukcie skrine.


 

Skrinka sa vyrába v striebornej a čiernej farbe, v ktorej bude aj náchylnejšia na prach a znečistenie, najmä od prstov rúk a preto pri stavbe odporúčame používať rukavice. Dizajn je minimalistický a absolútne jednoduchý. Kváder s pôdorysom 200×200 mm a výškou 250 mm je v prednej časti mierne zaoblený, a ozdobuje ju len logo výrobcu. Obe bočnice sú sparťansky jednoduché, vertikálne brúsenie hliníka vytvára na jednoliatych plochách príjemný malý detail.

 

Portová výbava sa nachádza v prednej časti hornej strany skrinky. Pozostáva z dvojice USB 3.0 portov, dvoch 3,5 mm jackov pre pripojenie headsetu, tlačidla pre zapnutie zostavy a dvoch stavových diód. Tlačidlo mohlo byť zhotovené kvalitnejšie, má zbytočne dlhú dráhu stlačenia a je možné že časom sa začne zasekávať. Nič iné, čo by narúšalo celistvosť skrinky tu neexistuje. Žiadne vetriace mriežky, otvory, pozície pre ventilátory. Len brúsený hliník.


 

Pekným detailom sú krátke kruhové nožičky s penovým podložením, ktoré eliminuje prestup vibrácií zo skrinky na podložku. Vzhľadom na to, že napríklad pevný disk sa inštaluje priamo na dno skrine (aj keď cez gumové dištance) môžu v malej a ľahkej skrinke vznikať vibrácie veľmi jednoducho.


 

Zadná strana už vyzerá trochu zaujímavejšie, no v porovnaní s väčšími, hoci len micro-towermi je to stále len to najnevyhnutnejšie. Napriek malým rozmerom sa do skrinky vmestí pomerne dosť komponentov, okrem ITX dosky je to plnohodnotný ATX zdroj ale aj dvojslotová grafická karta s dĺžkou do 180 mm. Ideálnym kandidátom je v tomto prípade NVIDIA GTX 750 Ti, najlepšie v niektorej zo skrátených verzií. Či to bude dobrý nápad v skrinke, ktorá nemá absolútne žiadnu podporu pre aktívne chladenie, to je už otázka celkového TDP komponentov.


 

Obe bočnice sú k rámu skrinky prichytené štvoricou skrutiek a po ich odobratí sa ukáže interiér rovnako jednoduchý ako exteriér. Zväzok káblov visiacich z hornej prednej časti a jeden veľký otvor v priestore základnej dosky sú jediné dva prvky, ktoré si na prvý pohľad všimnete. Jednotlivé časti skrine sú nitované a tuhosť jej dodávajú zahnutia hliníkových plátov, ktoré tvoria obal a šasi zároveň. Pri 20 centimetrových dĺžkach toto nie je žiadny problém a tuhosť skrinky aj po osadení komponentmi ostáva veľmi dobrá.


 

Do skrinky sa vmestí klasická ITX doska s chladičom procesora s výškou do 85 mm. Počítať tak môžete s relatívne účinným chladičom pre procesor, problém však bude inde. Skrinke chýba aspoň jedna pozícia pre odsávanie ohriateho vzduchu z jej vnútra, túto úlohu tak bude musieť na seba zobrať zdroj. Použiť sa síce dá klasický ATX zdroj s dĺžkou do 150 mm, lenže ani ten nemusí zvládať odsávať teplý vzduch zo skrine von. Navyše, chladenie samotných komponentov zdroja „teplým vzduchom“ zo skrine neprospieva ani jeho životnosti a pri zostavách v tejto cenovej hladine budú osádzané skôr relatívne jednoduché zdroj s malým výkonom a menej masívnymi chladičmi. Tak či onak, vzhľadom na vnútorný priestor skrine jednoznačne odporúčame modulárny zdroj. Inštalácia bude nielen jednoduchšia, ale keďže to málo vzduchu sa vo vnútri rýchlo ohreje, bola by škoda vytesniť ho ešte viac nevyužívanými káblami.

 

INŠTALÁCIA KOMPONENTOV

Napĺňanie skrinky komponentmi sme začali na jej dne. Tu sa totiž nachádzajú otvory pre osadenie pevných diskov. Podporované sú buď dva 2,5“ disky, alebo jeden 2,5“ a jeden 3,5“ disk. Ideálna sa nám zdá kombinácia 2,5“ systémového SSD a terabajtového 2,5“ disku, všetko však závisí od konkrétneho nasadenia a požiadaviek.

 

Na disky stačí naskrutkovať okrúhle podložky a následne ich nasunúť do otvorov na dne skrine. 3,5“ disk sa do skrinky vmestí len tesne a je dobré káble pripojiť už pred samotnou inštaláciou. I v tomto prípade padnú vhod odpojiteľné vetvy zdroja.


 

Miesta naozaj nie je priveľa a 3,5“ disk je v prípade inštalácie dedikovanej grafickej karty v bezprostrednej blízkosti jej chladiča, čo taktiež nepridáva na jeho životnosti. Pri malých skrinkách treba dávať pozor na veľa detailov, hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, no 2,5“ disk bude istotou, že vám nebude pri osadení grafickej karty chýbať zopár dôležitých milimetrov.


 

Vzhľadom na hrúbku hliníkových plechov, z ktorých je skrinka zhotovená môže problém nastať aj pri osádzaní krycieho plieška I/O panelu dosky. Ten je väčšinou prispôsobený na oceľové plechy s hrúbkou do 1 mm, nie je to však nič čo by sa nedalo kliešťami jednoducho zvládnuť. Osadenie základnej dosky je pomerne jednoduché, treba si však dopredu pripraviť káble k pevným diskom, my sme sa rozhodli viesť ich poza dosku.


 

Otvor pod priestorom socketu základnej dosky dáva dostatok priestoru pre pohodlnú inštaláciu aj rozmernejších chladičov. Využijete ho v prípade, že dosku s už osadeným chladičom bude náročné do skrinky osadiť. Miesto pre schovanie prebytočnej kabeláže tu však budete hľadať márne.


 

Zdroj drží v skrini len na svojich štyroch skrutkách a páči tak zadnú stranu skrinky. Ku krúteniu však nedochádza a Mini Center si svoju tuhosť udržiava aj po naložení komponentmi. S kabelážou to v malých skrinkách nikdy nie je jednoduché, opäť opakujeme vhodnosť použitia modulárneho zdroja, prípadne zdroja, ktorý má len málo krátkych vetiev. Páčilo by sa nám, keby skrinka podporovala menšie SFX zdroj, aspoň prostredníctvom redukcie, ušetrilo by sa tak miesto vo vnútri a inštalácia by bola pohodlnejšia. Možno by pod zdrojom ostalo aj miesto pre aspoň 60 mm ventilátor, ktorý by pomohol vytvoriť aspoň nejakú výmenu vzduchu.

 

PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI

Lenže to by už nebola Mini Center. Cubitek má v ponuke aj skrinku Mini Cube, ktorá už má lepšie chladenie a vmestí sa toho do nej viac, no je už aj citeľne väčšia. Do Mini Center sme najprv osadili základnú dosku Intel s čipsetom H57 a procesorom Intel Core i5-665K. 73W TDP procesora síce nebol problém pre masívny chladič so 120 mm ventilátorom, pre skrinku to však už bola priveľká záťaž. To málo vzduchu v skrini sa ohrialo pomerne rýchlo a pri plnej záťaži procesora sa teplota procesora vyšplhala na 80°C v priebehu dvadsiatich minút. Hliníkové telo skrine sa rozohrialo, no nedokázalo pasívne odovzdať vytvorené teplo svojou plochou do okolia. Našu testovaciu ITX platformu sme preto museli vymeniť.

A siahli sme po celkom opačnom extréme. Athlon X4 5350 je APU s TDP len 25 W a v jednoduchej doske je dobrým základom multimediálneho počítača. Práve Kabini je vhodná platforma po ktorej by ste sa mali v tomto prípade obzerať, podobne ako dosky s novými Celeronmi J1800 a J1900, predstaviť si vieme aj zostavu s Core i3-4130T. Inštalácia bola i tu bez problémov, možno by sa nám páčila o čosi kratšie káble od USB 3.0 portov a tlačidiel. Naopak, kábel predného audio výstupu mohol byť o 10 centimetrov dlhší, čo by uľahčilo jeho vedenie a zamaskovanie v skrinke. Vďaka minimu dier skrinka dobre tlmí hlučnosť ventilátorov a celkom dobré to je aj s vibráciami pevných diskov.

Teplota procesora sa aj v dlhodobej záťaži pohybovala niekde okolo 40°C vzduch v skrinke sa ohrial na 33 °C, čo sú veľmi dobré hodnoty, APU od AMD je na chladenie absolútne nenáročné a samo si vystačí s malým hliníkovým chladičom so 40 mm ventilátorom. Pri výkonnejších komponentoch už bude trpieť zdroj, ktorý bude jediným prvkom odsávajúcim ohriaty vzduch zo skrine. Dobrým riešením by bolo použitie blowera do PCI pozícií, prípadne si vybrať grafickú kartu s TDP pod 60 W a takou konštrukciou chladiča, ktorá bude vyfukovať teplý vzduch von zo skrinky. Tu sa však už čaro nízkej hlučnosti istotne rozplynie a navyše budete trápiť komponenty vysokými teplotami. Pre herné počítače je celkom iný segment ITX skriniek.

 

ELEGANTNE A LACNO

Cubitek Mini Center je elegantná a slušne spracovaná skrinka, ktorá si svojho majiteľa získa svojimi rozmermi a určite aj celkom dobre nastavenou cenou. Ak si vyberiete komponenty rozumne, bude celková hlučnosť takmer zanedbateľná a v prostredí večernej obývačky o nej rozhodne nebudete vedieť.

 

 
Cubitek Mini Center môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Určite však neodporúčame pasívne chladený zdroj a akýkoľvek procesor s TDP nad 50W, skrinka má len veľmi malý potenciál pre chladenie a s výkonnejšími komponentmi si jednoducho neporadí. Ak hľadáte decentný obal pre kancelársky počítač, alebo spoločnosť pre televízor, Cubitek Mini Center je určite vhodným riešením mimo zaužívaného štandardu kancelárskych minitowerov, či desktopovitých HTPC skriniek.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:


 

Graf ceny produktu Cubitek Mini Center poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013