Menu

Testovali sme smartfón Sony Xperia M2

Do vôd strednej triedy vplávala nová šťuka. Cenovo výhodný smartfón, ktorý nás už na papieri potešil  svojou výbavou, po vybalení vydareným dizajnom a po testovaní zanechal dobrý dojem. Sony vymieňa populárnu Xperiu M za nový model. Podľa aktuálnej nomenklatúry dostal meno M2.

Keď sme pred necelým rokom testovali Xperiu M páčila sa nám jej výdrž na jedno nabitie, dobré cenové nastavenie, slušná odozvu systému a vtedy ešte relatívne málo rozšírené párovanie cez NFC. Naopak, smartfónu sme vyčítali len 4 GB úložisko a slabší fotoaparát. To ako sa „emko“ vyvinulo do svojej druhej verzie sme si rozhodne nemohli nechať ujsť.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Na prvý pohľad vyzerá M2 podobne ako Xperia Z2. Dizajn v znamení Omni Balance, jednoduché a čisté línie s rámom obopínajúcim celé telo a zrkadlovo lesklou zadnou stranou. Oproti podstatne menšej Xperii M je jej dizajn čistejší, atraktívnejší a menej „plastový“. Na rozdiel od vlajkovej lode Z2 sú na M2-ke prirodzene použité lacnejšie materiály a preto nepôsobí na dotyk prémiovo, zapadá však presne do strednej triedy, kde si hanbu rozhodne neurobí. Lesklý dizajn je však veľmi citlivý na obtlačky prstov a M2 budete obtierať pomerne často. Zadný kryt je potiahnutý tenkou plastovou fóliou, ktorá dodáva smartfónu lesk, no zároveň je aj dosť citlivá na poškriabanie. Displej chráni Gorilla Glass 3, tam by sa tento neduh objavovať nemal.

Páčia sa nám, podobne ako pri Z2, zakryté sloty na SIM a pamäťovú kartu. Avšak zatiaľ čo smartfóny série Z sú vodotesné, tu gumené tesnenia na krytke chýbajú a M2 do vody rozhodne nepatrí, napokon USB konektor je odkrytý úplne. Sloty sú však dobre chránené pred nečistotami a prachom a podpisujú sa na čistejšom dizajne. Na pravej strane M2 nechýba typické výrazné kruhové tlačidlo uzamknutia displeja, kolískové tlačidlo regulátora hlasitosti a hardvérová dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Materiálové spracovanie je na veľmi dobrej úrovni a M2 pôsobí na pohľad prémiovým dojmom.

V porovnaní s Xperiou M (124×62×9.3 mm, 115 gramov) je Xperia M2 (139.7×71.1×8.6 mm, 148 gramov) podstatne väčšia a ťažšia. Aj vďaka pár ušetreným desatinám milimetra na hrúbke pôsobí podstatne „placatejšie“ a je jasné, že Sony sa rozhodlo zamerať predovšetkým na multimédiá a mladých ľudí, ktorí ocenia veľkosť uhlopriečky displeja. Tá sa zväčšila zo 4 na 4,8 palca a to môže byť veľkým ťahákom, no zároveň nevýhodou telefónu v segmente mladých používateľov. Aj keď Xperia M mala pomerne hrubý rám okolo displeja a nepatrila medzi najskladnejšie telefóny, nosila sa dobre vo vrecku. M2 je o poznanie väčšia a vo vrecku bude viac zavadzať, no rastúca uhlopriečka displeja je trend, ktorý nemožno ignorovať.

Nízka cena však so sebou prináša svoje obmedzenia a veľký displej sa tak musel uspokojiť s rozlíšením 960×540 bodov, čo predstavuje pri 4,8" uhlopriečke hustotu bodov 229 ppi (je to dokonca menej ako pri Xperii M, ktorá mala hustotu bodov 245 ppi). Pixely sú už viditeľné, a hoci to nepôsobí rušivo, pri malom texte sú okraje písmen „zubaté“. Nároky na rozlíšenie displejov jednoducho stúpajú a to sa týka predovšetkým smartfónov s uhlopriečkou nad 4“. 

Xperia M2 sa dobre drží v ruke, a vďaka svojej hmotnosti nemá tendenciu vypadávať z prstov. Palcom ruky samozrejme nie je šanca obslúžiť celú plochu displeja, časté ovládanie oboma rukami je však pre telefóny tejto veľkosti charakteristické. Pozorovacie uhly displeja sú v poriadku, čitateľnosť na ostrom svetle trochu pokrivkáva a horná hranica intenzity podsvietenia mohla byť posunutá o kúsok vyššie. Podanie farieb je v poriadku, použitý je MVA panel, no ak ste zvyknutý na AMOLED či IPS s vyššou saturáciou farieb, budú sa vám zdať farby menej výrazné.


 

Nad displejom sa nachádza predná VGA kamera pre videohovory a senzor priblíženia, reproduktor je ukrytý spolu s mikrofónom pod mriežkou na spodnej strane smartfónu, pri sledovaní filmov a hraní hier však bude hrať do dlane ruky, čo má za následok zhoršenie kvality zvuku.

Presne na stredovej osi zadnej strany smartfónu si svoje miesto našla šošovka hlavného fotoaparátu. Čip ponúka rozlíšenie 8 MPix a f/2.4 objektív, kvalita zhotovených obrázkov je adekvátna strednej triede, žiadne zázraky sa nekonajú. Pri dobrom osvetlení majú fotografie trochu menej výrazné farby, nie je to však nič vážne, lepšie ako výrazne presaturované. V tme a šere do istej miery pomôže prisvetľovacia LED. Podobne ako pri iných produktoch Sony, či už sú to fotoaparáty alebo smartfóny, sme si aj tu všimli na náš vkus až príliš agresívny postprocessing obrazu (predovšetkým zostrenie), ktorý v zobrazení 1:1 potláča detaily záberu. Celkom dobre však funguje HDR, ktoré dokáže premeniť podexponované oblasti fotografie na prirodzenejšie aj bez výraznej straty detailov.

*.na tomto výreze z fotografie je vidieť agresívny postprocessing v podobe vyostrovania hrán, na úkor ktorého sa strácajú detaily. So silne kontrastnými plochami si však procesor poradil dobre. (1/30, F2.4, ISO 120, režim Superior Auto)

Páčilo by sa nám rýchlejšie ostrenie a odozva fotoaparátu, k dispozícii sú všetky obrazové filtre a efekty, vrátane rozšírenej reality, no práve nižší výkon procesora sa podpisuje na horšej odozve. Takisto treba brať do úvahy, že senzor je v klasickom formáte 4:3 a teda obrázky zhotovené v pomere strán displeja 16:9 sú vlastne 5 MPix výrezom. Plné rozlíšenie senzora preto využijete len v manuálnom režime a pomere strán 4:3. Megapixle však nie sú všetko. Tak či onak, pre fotografovanie na sociálne siete a zachytenie momentiek stačí. Video môže byť zhotovené v 1080p pri 30 fps a jeho kvalita je pri dobrom svetle dobrá.

*.výrez zo záberu v interiéri so zadným svetlom; toho nebolo málo, no aj pri ISO 150 zaúradovala vo veľkom redukcia šumu. Vyberá skôr smerom interpolácie medzi pixelmi výsledkom čoho je často strata detailov a vytváranie ucelených farebných plôch. (1/20, F2.4, ISO 150, režim Superior Auto) 

 

VÝKON A PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI

M2 beží na Androide vo verzii 4.3 (plánovaný je upgrade na 4.4.2) a s nadstavbou Timescape ponúka všetky štandardné prvky radu Xperia. Používateľské rozhranie je jednoduché a dobre čitateľné, položky hlavného menu sú usporiadané v matici 4x5 a horná notifikačná lišta sa dá doplniť o najčastejšie používané skratky pre aktiváciu rozhraní, či zmeny základných nastavení. Ani tu nechýba balík multimediálnych aplikácií, avšak služby, ktoré sú naviazané na Sony Entertainment Network ako napríklad Video Unlimited, v našich končinách fungovať nebudú.

Hovory z M2 sú v poriadku, kvalita zvuku slúchadla je priemerná, na zadnej strane sa nachádza druhý mikrofón pre elimináciu okolitého hluku no zdalo sa nám, že je potlačenie ruchov príliš účinný, alebo je primárny mikrofón príliš zapustený pod mriežkou v spodnom okraji smartfónu a preto bolo treba do smartfónu hovoriť hlasnejšie.

  

Odozva systému je bez problémov a M2 reaguje pomerne svižne. Výkon procesora pre túto triedu postačuje a je dobrým kompromisom vzhľadom na cenu.  Hardvér sa oproti staršej Xperii M posunul o kusisko vpred,  Sony siahlo po čipsete Qualcomm MSM8926 (Snapdragon 400), ktorý v sebe ukrýva štyri jadrá Cortex-A7 taktované na 1,2 GHz a grafický akcelerátor Adreno 305. Gigabajt operačnej pamäte je v tomto prípade ešte stále dostatočný, oproti modelu M bolo nevyhnutné rozšírenie vnútorného úložiska na zo 4 GB na dvojnásobok. Z celkovo 8 GB systém nechá dostupných asi 5 GB, preto aj tu padne vhod rozšírenie pomocou microSD karty, s podporovanou kapacitou do 32 GB.

 

V porovnaní s Xperiou M sa zlepšili možnosti komunikácie, M2 podporuje aj rýchle dátové prenosy v sieti štvrtej generácie. Ani tu nechýba podpora NFC, pripojenie k reproduktorom či domácemu kinu je tak otázkou priloženia smartfónu k vybranému zariadeniu. Na bezdrôtové nabíjanie si ešte počkáme a M2 nemá dokovacie konektory, takže jediným spôsobom ako ju nabiť je micro USB kábel. Cez rovnaké rozhranie je možné pripojiť smartfón k externému monitoru, cez OTG kábel sa zasa bude dať k M2 pripojiť externé pamäťové úložisko či spárovať gamepad od hernej konzoly Play Station. Xperia M2 je k dispozícii aj vo verzii s podporou pre dve SIM.

Jedným z tromfov M2 by mohol byť akumulátor, ktorý využíva veľké rozmery smartfónu. 2300 mAh je v strednej triede veľmi slušná kapacita a pri aktívnom používaní sme vydržali bez problémov jeden a pol dňa mimo nabíjačky. Pri pravidelnom nočnom nabíjaní budete telefón odkladať s približne 40% zostávajúcej kapacity a dlhej výdrži pomáhajú šetriace funkcie STAMINA, ktorými sú Xperie štandardne vybavené. Wi-fi adaptér sa môže zapínať a vypínať v závislosti od toho, či sú v jeho okolí siete ktoré pozná, prenos dát v rámci mobilnej siete sa pri zamknutí obrazovky deaktivuje, no stále je možné definovať zoznam aplikácií, ktoré musia mať pripojenie za každých okolností.

Elegantná stredná trieda

Sony Xperia M2 je smartfón s atraktívnym dizajnom, veľkým displejom a dobrou výbavou. Páčila sa nám podpora LTE a NFC, vďaka ktorému môžete M2 použiť ako mobilnú peňaženku alebo si zjednodušiť párovanie so zariadeniami v domácnosti. Horšie rozlíšenie displeja sa prejavuje na veľkej uhlopriečke väčšími bodmi, multimediálne vlastnosti (fotoaparát a kvalita zvuku) takisto neoslnia a lesklý kryt je citlivý na obtlačky prstov a škrabance.  S cenovkou 250 EUR to Xperia M2 na trhu nebude mať jednoduché a lákať bude na lesklé štíhle telo a prémiovú značku s balíčkom slušných aplikácií.

V podobnej cenovej hladine sa totiž nachádza napríklad Xiaomi Redmi Note Pro s osemjadrovým MediaTekom a 5,5“ IPS 720p displejom, o chlp lacnejší je zasa LG G2 mini s takmer identickou výbavou. Zaujímavou alternatívou môže byť aj o 10% drahší Alcatel OneTouch Idol X so štvorjadrovým procesorom, päťpalcovým IPS FHD displejom, alebo nový Idol Alpha s podobnou výbavou akú má M2 no kovovým telom. Ponuka v strednom segmente je určite pestrá a hoci Xperia M2 nie je šťuka s príliš ostrými zubami, ale zato je lesklá a má určite potenciál pokračovať v predajných úspechoch svojho staršieho predchodcu.

SONY XPERIA M2 NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

 
Sony Xperia M2 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Základné šepcifikácie

Čipset Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926)
Štyri jadrá Cortex A7, 1,2 GHz
Grafický čip Adreno 305
RAM 1024 MB
Storage 8 GB + 32 GB microSDHC
4,8“ displej, 540×960
Fotoaparát 8 MPix
Wi-Fi, 3G, LTE, NFC GPS, FM rádio
Rozmery 139,7×71,1×8,6 mm, Hmotnosť 148 gramov
Systém Android 4.3

Graf ceny produktu Sony Xperia M2 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013