Menu

Testovali sme nový Windows Phone s HTC 8X

Nový mobilný operačný systém od Microsoftu má na Slovensku exkluzívnu premiéru v smartfónoch HTC. Systému zostalo niekoľko chýb, no aj tak je solídnou konkurenciou k Androidu a iOS.

Windows Phone 7 mal byť návratom Microsoftu medzi popredných výrobcov systémov pre mobilné zariadenia. Veľké plány ale skončili malými predajmi, priemerným záujmom vývojárov a len dvoj percentným pokrytím trhu. Nový systém podľa Microsoftu už nemá staré chyby a je kompletne prepracovaný. Aj preto sa ho nedočkajú aktuálne modely Windows Phone 7 smartfónov (napríklad Lumia 800 alebo HTC HD7).

Striktné hardvérové požiadavky Microsoftu sa tu stali dvojsečnou zbraňou – zaručili bezproblémové fungovanie starého systému, zároveň ale znemožnili jeho aktualizáciu na verziu 8. Nový systém by na jednojadrových procesoroch pravdepodobne pobežal, ale nebol by dostatočne svižný. Problémom by mohol byť aj starý grafický čip, ktorý by bol brzdou pri chystaných hrách.

Na Slovensku s HTC

Nový Windows Phone 8 na slovenský trh neprináša Nokia, ale prekvapivo HTC s dvojicou modelov 8X a 8S. Prvý z nich sa už dá kúpiť, lacnejší 8S sa v obchodoch objaví ešte pred Vianocami. HTC dokonca odsunulo svoju značku do pozadia a novinka má presné označenie Windows Phone 8X by HTC. Výrobca si týmto krokom môže napraviť nie práve najlepšie finančné výsledky za posledné obdobie.

Doterajšie úzke vzťahy Nokie s Microsoftom sú preč a nové Lumie sa na Slovenský trh ešte len chystajú doraziť. Oznámených je viacero modelov od rôznych výrobcov, takže ten kto má chuť na Windows Phone, si určite vyberie. Otázkou je, či to ale stihne do Vianoc.

htc_8x_1

Nešťastné tlačidlá

Nový smartfón od HTC je pekný hneď na prvý pohľad. V ruke sa drží pohodlne a pogumovaná zadná strana zamedzuje jeho nechcenému vykĺznutiu. Použité polykarbonátové materiály sú pevné a v spojení s unibody konštrukciou doplnenou o predné ochranné sklo Gorilla Glass zvládnu nechcený pád na tvrdú zem. Aj napriek tomu by sme boli k smartfónu opatrní – nie je to lacná hračka a nešikovný pád môže narobiť problémy.

Zachovaniu čo najčistejších línií sa museli prispôsobiť hardvérové tlačidlá na úpravu hlasitosti, fotenie a blokovanie displeja. Z tela zariadenia skoro vôbec nevyčnievajú a niekedy je problém ich bez pohľadu nahmatať. Tlačidlo blokovania displeja je navyše nevhodne umiestnené v pravej hornej časti zariadenia. Jeho stlačenie je nepohodlné a kvôli väčším rozmerom zariadenia sa pred zablokovaním displeja skoro vždy zníži hlasitosť zvonenia.

Netradičný je aj pomer veľkosti smartfónu k jeho displeju. Pri 4,3 palcovej uhlopriečke jeho veľkosť dosahuje rozmerov konkurenčného Galaxy S III. Spôsobené to je nezvykle veľkým rámikom okolo displeja, čo pri konkurencii už dávno nenájdeme. Na druhú stranu dotykové tlačidlá sú dostatočne veľké a ovládajú sa pohodlne aj pri používaní jednou rukou.

Dlaždice sú stále sexi

Boli zaujímavé už v predchádzajúcom mobilnom systéme od Microsoftu a páčia sa nám aj teraz. Jednotný vzhľad a vynútené rovnaké ovládacie prvky majú svoje výhody. Stráca sa tu síce určitý stupeň personalizácie, na druhú stranu všetko väčšinou funguje tak ako má. Nikto nebude prekvapený, že jeden typ ovládacieho prvku vyzerá rôzne v každej aplikácii. Za čistotu užívateľského rozhrania si od nás Windows Phone odnáša pochvalu.

Windows Phone 8 priniesol najviditeľnejšiu zmenu, ktorou je tretia, štvrtinová veľkosť pôvodných dlaždíc. Na hlavnú obrazovku sa tak vojde výrazne viac informácií. Dlaždica pre správy alebo IM klienta nemusí byť veľká, keďže informuje len o počte prijatých správ. Zachované zostalo aj menu nastavení, pribudol prenos súborov cez Bluetooth, jednoduchší prístup k súborom (nie je to ale klasický Mass Storage), detský kútik, nová obrazovka uzamknutia a mapové podklady od Nokie. Navigáciu ale nehľadajte, tú Fíni z rúk našťastie nepustili.

Obrazovka uzamknutia teraz umožňuje zobrazenie informácií nielen z kalendára, ale aj z mailu, Facebooku, či novú textovú správu. Zachované zostali ikonky informujúce o počte prijatých správ a zmeškaných hovorov. Pozadie uzamknutej obrazovky môže automaticky využívať fotografie z galérie, sociálnych sietí, ale v prípade HTC zobrazuje informácie o počasí. Detský kútik upravuje možnosti používania zariadenia deťmi. Tie tak môžu spúšťať len vami povolené aplikácie a hry, k pracovným mailom alebo na web sa nedostanú.

main

Aplikácií je stále málo

Nepáčilo sa nám to pred rokom a nepáči sa nám to ani teraz. Naše výčitky znova smerujú k aplikáciám a hrám. Nekritizujeme ale ich počet, keďže 70 tisíc kvalitných aplikácií je určite lepší prípad ako pol milióna priemerných. Windows Phone má stále slabú ponuku prémiových aplikácií a hier, ktoré na zvyšných platformách nájdete vo veľkom množstve.

Tu kritika závisí od preferencií konkrétneho užívateľa. Väčšina najbežnejšie používaných aplikácií na Windows Phone dostupná je, problém nastáva pri špecifických službách ako je napríklad Dropbox,  alebo Instagram. Čo sa Microsoftu podarilo, je kancelársky balík Office. Je prítomný v každom Windows smartfóne a plne podporuje cloudové úložisko SkyDrive a Office 365.

Microsoft do budúcna sľubuje veľké množstvo kvalitných aplikácií a hier, pričom v tom silne podporuje aj vývojárov. Dúfame, že jeho slová sa naplnia a Marketplace bude výrazne zaujímavejším obchodom ako doteraz.

S Googlom sa nekamaráti

Využívate aktívne služby od Google? V tom prípade sa pripravte na viacero obmedzení. Čo funguje dobre, je Gmail a kalendár. Zvyšné služby systém v základe nepodporuje a jediným riešením sú aplikácie tretích strán. Tých je v Markete niekoľko, od rôznych vývojárov. Google sa tvorbe aplikácií pre Windows Phone nevenuje a Microsoft tu logicky presadzuje len svoje služby.

Kvôli obmedzeniam systému neočakávajte hlbšiu integráciu Google Drive, Talk alebo ďalších služieb v súčasných aplikáciách. V budúcnosti by sa situácia mohla zmeniť s ich úpravou pre nový systém, ktorý vývojárov už tak neobmedzuje.

office

Vylepšený je skôr zvnútra

Windows Phone sa konečne dostal do stavu, kedy je plnohodnotným konkurentom pre Android a iOS. Pridal nové funkcie, odstránil množstvo chýb, niektoré ale stále ponechal. Napríklad Wi-Fi sa pri uzamknutej obrazovke po určitom čase vypne a nové informácie sa načítajú až chvíľu po odblokovaní. Kvôli tomu nemusíte vždy vedieť, že vám prišiel nový email.

Kalendár stále nevie zobraziť udalosti v týždennom prehľade a v tom mesačnom nie je možné z náhľadu zistiť ani len základný detail o udalosti. Chýbalo nám aj samostatné nastavenie hlasitosti pre vyzváňanie a upozornenia – jednotná hlasitosť nemusí vyhovovať každému. V prípade používania aplikácie nemáte prehľad o nových mailoch a správach, ak si nevšimnete krátko zobrazený oznam. Horná lišta nepozná ikonku nového mailu alebo správy a jediné o čom vás informuje, je stav batérie a intenzita signálu.

Prebúdzanie už existujúcich aplikácií stále nie je okamžité, zmenu prinesú až aplikácie vytvorené primárne pre Windows Phone 8. Možnosti ukazuje Skype, ktorý dokáže bežať na pozadí a behom sekundy je možné volať, či písať správu. Nový Windows je výraznou zmenou skôr pre vývojárov aplikácií a hier, ktorí už nebudú obmedzovaní pri tvorbe.

mapy

Hardvér zatiaľ nevyužijete

S novým systémom prichádzajú aj náročnejšie požiadavky na hardvér. Staré jednojadrové čipy Microsoft zamietol a ani nie rok staré Lumie tak aktualizáciu nedostanú. HTC 8X ako referenčný Windows smartfón obsahuje výkonný dvojjadrový čip Qualcomm Snapdragon S4 s pracovnou frekvenciou 1,5 GHz. Operačná pamäť je tvorená jedným gigabajtom, pre hry je tu prítomný grafický čip Adreno 225, ktorý patrí k tomu výkonnejšiemu a na Android platforme nemá najmenší problém s najnáročnejšími hrami.

Pre ukladanie dát je dostupná pamäť s celkovou kapacitou 16 gigabajtov, jej rozšírenie možné nie je. Nám to ako problém nepripadá, používatelia s veľkou hudobnou zbierkou budú mať pravdepodobne iný názor. Super LCD2 displej s uhlopriečkou 4,3 palca a rozlíšením 720×1280 bodov ale zatiaľ nie je čím naplniť. Hry síce postupne pribúdajú, vo väčšine prípadov sú ale graficky jednoduché. Chuťovky typu Dead Trigger alebo nový Need for Speed sme v obchode nenašli, zabavili nás len nové Angry Birds s tematikou Hviezdnych vojen.

Smartfón dvoch tvárí

Ak by sme HTC 8X mali hodnotiť len z hľadiska hardvéru a spracovania, dopadol by veľmi dobre. Je kvalitný, pevný, vyzerá pekne a má aj veľmi dobrý HD displej. Vie nahrávať kvalitné video, fotografie sú slušné a jedinou slabinou sú nepodarené hardvérové tlačidlá. Smartfón poteší aj milovníkov hudby, keďže obsahuje patentovanú technológiu Beats by Dr. Dre.

Kúpiť alebo nekúpiť, to záleží na samotnom užívateľovi a jeho očakávaniach od operačného systému. Ak potrebuje mať systém plne pod kontrolou, bez miniaplikácií na hlavnej obrazovke neprežije ani deň a portál XDA Developers máte v obľúbených položkách, tak pre vás nový Windows Phone s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Windows je moderný operačný systém, zameraný na jednoduché užívateľské rozhranie. Začiatočník sa v ňom nestratí, pokročilému užívateľovi zároveň poskytne dostatok funkcií a desiatky tisíc aplikácií a hier. Počet tých prémiových je ale zatiaľ stále malý a z počiatočného nadšenia sa môže stať čakanie na tie správne aplikácie a hry.

Aktuálnu cenu a dostupnosť smartfónu HTC 8X v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

tabulka

Hlavné parametre

Dvojjadrový procesor Snapdragon S4, 1,5 GHz
Grafický čip Adreno 225
1 gigabajt RAM
16 gigabajtov pamäti
4,3 palcový HD displej
8 Mpx fotoaparát
Rozmery 132×66×10,1 mm
Hmotnosť 130 gramov
Systém Windows Phone 8 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013