Menu

Intel na CES 2013: nové mobilné zážitky

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2208 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Intel od roku 2007 investuje nemálo prostriedkov do medializácie a vývoja mobilných internetových zariadení, ktoré sa stali na istú dobu dobrým odbytiskom pre ich procesory Intel Atom. V posledných rokoch im však trochu ušiel vlak a tak sa vrhli na ultrabooky. Smartfóny a tablety však neostali zabudnuté.

A práve pre smartfóny Intel predstavil nízkonapäťovú platformu Atom, spoločne s referenčným dizajnom smartfónu strednej cenovej kategórie. Procesor Intel Z2420 podporuje Hyper-Threading a je taktovaný na 1 GHz. Poradí si bez problémov aj s videom, a to vďaka HW akcelerovanému dekóderu, či s dvoma SIM kartami vďaka modemu Intel XMM 6265, ktorý je taktiež súčasťou novej platformy.

Clover Trail+ v podobe procesorovej platformy Intel Atom Z2580 obsahuje dvojjadrový Atom s Hyper-Threadingom, a dvojjadrový grafický akcelerátor. V porovnaní s aktuálnymi procesormi Intel, používanými v smartfónoch sa výkon platformy zdvojnásobí, pričom spotreba a výdrž batérie by mali ostať na rovnakej úrovni.

CES2013_Bell_Z2760

Do roadmapy tabletov a konvertibilných ultramobilných zariadení pribudla nová generácia 22 nm Atom SoC, pričom aj tu sa dočkáme zdvojnásobenia výkonu oproti súčasnej ponuke. Bay Trail priniesie štyri jadrá, integrované bezpečnostné prvky a nižšiu spotrebu. Zachovaná by mala ostať celodenná výdrž (nech si už pod týmto výrazom predstavuje Intel čokoľvek, 8 hodín aktívnej práce by to byť malo) a niekoľko týždňová pohotovostná doba. Intel predstavil aj širokú ponuku dostupných tabletových dizajnov založených na procesoroch Atom Z2760 a operačnom systéme Windows 8.

CES2013_BRJ_7064a

Predstavená bola i štvrtá generácia Core procesorov. Pri nej sa už od začiatku návrhu myslelo na využite v ultrabookoch, čomu bolo prispôsobené nielen TDP, ale aj integrované bezpečnostné inštrukcie a vylepšená správa napájania. Intel ukázal aj referenčný dizajn konvertibilného ultrabooku, ktorý sa dokáže zmeniť na 10 mm hrubý tablet s trinásťhodinovou výdržou akumulátora. Po dotykovom ovládaní, ktoré je hlavným ťahúňom predajov aktuálnej generácie ultrabookov prichádza aj ovládanie gestami. Vďaka 3D kamere integrovanej v nových zariadeniach bude možné manipulovať s obsahom a objektmi na obrazovke prirodzenejšie, pomocou pohybu rúk, mimiky tváre či rozpoznania hlasu. Tento systém bude možné použiť aj pre verifikáciu používateľa, či už podľa hlasu alebo čŕt jeho tváre.

CES2013_BRJ_6810

Intel ukázal svoju predstavu adaptívnych All-In-One systémov, s akumulátorom vstavaným priamo v obrazovke. Takéto systémy tak môžu byť prenosné v rámci kancelárie alebo bytu. Použité môžu byť ako viacpoužívateľské AIO počítače s vysokým výkonom a veľkou dotykovou obrazovkou a teda aj ako univerzálne domáce počítače pre prácu i zábavu. Intel pokračuje aj svoju spoluprácu s poskytovateľmi on-demand plateného TV obsahu v rámci projektu XFINITY. Tento systém umožňuje prístup akémukoľvek zobrazovaciemu zariadeniu k tomuto obsahu pomocou Intel Puma 6MG-XG5 Multi-Screen video výstupu.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013