Menu

Osem telefónov čínskeho nového roku opice

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2695 krát
  • Tlač
  • E-mail

V ďalekej Číne práve oslavujú príchod nového roku. Ten nastávajúci má byť rokom opice a predajcovia elektroniky sa snažia vykryť týždenné prázdniny svojsky. Výpredajmi.

To platí aj o ázijskom eshope GearBest.com, ktorý v novoročnom výpredaji ponúka viacero zaujímavých kúskov. Vybrali sme niekoľko smartfónov, ktoré by mohli zaujať náročného záujemcu, ale aj takého, ktorý chce dobre vybavený smartfón, no nechce zaň dať stovky dolárov. Niektoré z modelov sú dostupné aj v európskom sklade, takže nebude treba platiť daň a clo a dodacia doba je výrazne kratšia ako pri nákupe z Číny, v priemere sa pohybuje okolo desiatich dní.

1. Oukitel U8

1 oukitel U8

Oukitel má nielen sympatické meno, ale aj sympatické ceny. Najlacnejší model z nášho výberu stojí len sto dolárov. A pritom Oukitel U8 ponúka všetko čo môže záujemca o smartfón na sledovanie videa, čítanie webu a občasné hranie hier potrebovať. Základom nemôže byť nič iné ako MediaTek MTK6735 so štvoricou jadier taktovaných na 1 GHz. K dispozícii majú 2 GB RAM, s predinštalovaným Androidom 5.1 sa podelíte o 16 GB úložisko. Displej s uhlopriečkou 5,5 palca ponúka rozlíšenie 720×1280 bodov,  chráni ho zaoblené krycie sklo a kovový rám. Zadný fotoaparát má automatické zaostrovanie a rozlíšenie 13 MPix, prvkom výbavy, ktorý by sme v tejto cenovej lige nečakali je senzor obtlačkov prstov pod šošovkou fotoaparátu.

2. Cubot X9

2 cubot x9

Menším a o 10 dolárov drahším je Cubot X9. Dizajnovo jednoduchý smartfón inšpirujúci sa jablkovým dizajnom prináša čipset MediaTek MTK6592M s ôsmimi jadrami taktovanými na 1,4 GHz. Päťpalcový displej s IPS panelom s rozlíšením 720×1280 bodov, GPU Mali-450MP, 2 GB RAM a 16 GB ROM sú v tejto cenovej kategórii štandardom. Celkom slušný by mohol byť 13 MPix fotoaparát s CMOS čipom od Sony. Dobrou správou je, že Cubot otvára support centrum v Európe, takže v prípade problému netreba smartfón posielať nazad do Ázie. Prekážkou pri kúpe by však mohol byť starší Android 4.4 a akumulátor s kapacitou len 2200 mAh.

3. TCL 3S M3G 4G

3 TCL

Ak vás obťažujú známi s otázkami typu: „Ako sa volá ten telefón čo teraz máš?“, tak toto je ideálny kandidát pretože jeho názov, hoci aj krátky, si nebudete mať snahu zapamätať. TCL 32 M3G 4G je z hľadiska výbavy lepšou alternatívou päťpalcového smartfónu ako Cubot X9, no jeho dizajn je menej atraktívny, najmä v čiernej farbe. Ukrýva však v sebe Snpadragon 615 s ôsmimi procesorovými jadrami taktovanými na 1,5 GHz, 2 GB RAM a 16 GB ROM. Posúvame sa aj do sféry Full HD displejov, oproti X9 si však budete musieť priplatiť ďalších závratných 10 dolárov. Senzor obtlačkov prstov síce vo výbave chýba, no smartfón vie zosnímať oko a .. no nejako to už funguje. Aj vďaka tomu má predný fotoaparát rozlíšenie 8 MPix, takže skôr ako na odomykanie vidíme jeho potenciál v zhotovovaní fotografií seba sa. Kto sa trafí aj bez obzerania seba sa v displeji, vyfotí seba sa v 13 MPix rozlíšení zadným fotoaparátom.  A to už za to riziko straty kompozície stojí. Aby sme nezabudli, 3S M3G 4G podporuje rýchle dátove prenosy v 4G sieťach a 3050 mAh akumulátor takisto vyzerá sľubne.

4. Lenovo K3 Note k50 – t5

4 lenovo k3 note k50

A teraz pozor, ide značka ktorú v našich končinách už dobre poznáme. K3 Note od Lenovo vyzerá nenápadne, no ponúka slušne spracované telo a veľký displej za rozumnú cenu. Starší čipset MTK6752 s ôsmimi jadrami taktovanými na 1,7 GHz a GPU Mali T760 je slušným základom aj na intenzívnejšie hranie hier. Keďže má prívlastok Note, tak je jasné, že bude mať 5,5“ displej a dokonca s Full HD rozlíšením. Samozrejmosťou je podpora dvoch SIM kariet, z ktorých jedna môže pracovať v 4G sieti. Akumulátor ponúka kapacitu 3000 mAh, dvojica fotoaparátov zasa rozlíšenia 13 a 5 MPix, ten zadný má aj dvojtónovú prisvetľovaciu LED.

5. Xiaomi MI4I

5 xiaomi mi4i

Výbavou veľmi podobný ako Lenovo, no s čipsetom Qualcomm Snapdragon 615 prichádza do nášho výberu Xiaomi MI4I. Ten u nás zoženiete asi za 240 EUR, z európskeho skladu GearBestu vás vyjde na nejakých 180, aj s doručením kuriérom v priebehu niekoľkých dní. V rozumnom päťpalcovom formáte a s Full HD displejom je dobrou voľbou aj pre náročnejšieho záujemcu. Štvorica jadier je taktovaných na 1,7 GHz, pre menej náročné úlohy je pripravená ďalšia štvorica s frekvenciou 1,1 GHz. S GPU Adreno 405 sa aj niečo zahráte a akumulátor s kapacitou 3120 mAh vydrží dva dni ostrej prevádzky na jedno nabitie. Dostupný v pestrofarebných verziách, akurát za výpredajovú cenu len v bielej farbe. Škoda toho.

6. ZTE Nubia My PRAGUE Elite

6 zte nubia my prague elite

Dostávame sa cez dvestodolárovú hranicu a ak máte radi Prahu, choďte do toho. Budete chodiť po Prahe s Prahou vo vrecku a už ani nebudete potrebovať ísť „deeper“. Smartfón so zaujímavým (a povedzme osvedčeným) dizajnom s 5,2“ uhlopriečkou je dobrou voľbou, ak vás päť palcov omrzelo a z nožov máte strach. Snapdragon 615 so štyrmi 1,5 GHz a štyrmi 1 GHz jadrami je úsporný voči akumulátoru, ktorý nemá z tých 2200 miliampérhodín na rozdávanie. No lenže aj vďaka tomu má Nubia My PRAGUE Elite hrúbku len 6 milimetrov a hmotnosť nejakých 140 gramov, napriek kovovej konštrukcii. Spomenieme ešte RAM s kapacitou 3 GB a slušných 32 GB vo vnútornom úložisku, s možnosťou rozšírenia o microSD kartu, ak obetujete jednu zo SIM kariet. No a aby to bola ozaj Praha, dostanete aj tematické tapety a parádne filtre do foťáka, nech už to funguje akokoľvek. Ale nie, ZTE je jednou z tých ozaj dobrých značiek a Nubia za takúto cenu naozaj stojí za zváženie.

7. Xiaomi MI4C

7 xiaomi mi4c

Ďalší zástupca značky Xiaomi odľahčí váš účet asi o 235 EUR. Pokiaľ si MI4C vyberiete, dostanete prvotriedne vybavený a pritom relatívne spratný 132 gramov vážiaci smartfón s päťpalcovým Full HD displejom. Toto je navyše „Advanced Edition“ takže disponuje 3 GB RAM a 32 GB ROM. Základom je Qualcomm Snapdragon 808 so štvoricou Cortex A53 jadier taktovaných na 1,44 GHz a dvoma Cortex A57 jadrami s frekvenciou 1,82 GHz. Vyvážená kombinácia pre rôzne optimalizované aplikácie a plynulý beh Androidu vo verzii 5.1. Vo výbava sa nachádza slušný fotoaparát s 13 MPix rozlíšením, ale napríklad aj nabíjací a dátový USB konektor typu C.

8. ZTE Axon Elite

8 zte axon elite

Posledným, a s baťovskou cenovkou 299,99 USD aj najdrahším, smartfónom v našom výbere je ZTE Axon Elite. V jeho kovovom tele nájdete všetko to, čo ponúkajú vlajkové lode prémiových značiek, hanbiť sa nemusí ani za svoj dizajn. Displej s uhlopriečkou 5,5“ je síce len vo Full HD rozlíšení, Axon Elite však poháňa Snapdragon 810 so štvoricou jadier s frekvenciou 1,5 GHz, druhá štvorica je taktovaná na rovné 2 GHz. Vnútornú pamäť s kapacitou 32 GB je možné rozšíriť o ďalších 128 GB microSD kartou, kapacita tej operačnej zastala na 3 GB hranici. Duálny zadný fotoaparát s 13 a 2 MPix senzormi má variabilnú hĺbku ostrosti a dvojtónový LED blesk. Menej štandardným prvkom výbavy je aj dedikovaný audiočip s podporou nekomprimovaných formátov, NFC či senzor obtlačkov prstov už berieme v tomto segmente ako nevyhnutné príslušenstvo. Smartfón sa dá odomykať aj hlasom či sledovaním očí, ale asi by sme predsa ostali pri tom prste.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013