Menu

Nike+ FuelBand vás nenechá sedieť pri počítači

Technológie prenikajú aj do sveta amatérskeho športu, a hodinky s meraním tepovej frekvencie, krokomerom, prebehnutou vzdialenosťou, či GPS modulom nie sú ničím výnimočným. Sú však stavané pre pokročilých amatérov. Ako motivovať človeka, ktorý presedí polovicu dňa za počítačom?

Veľmi jednoducho. Stačí nenápadný dizajn, oprostený farieb, v ktorých sa bežne vyrábajú bežecké topánky, odobrať displej s množstvom čísel, ktoré na prvý pohľad pôsobia mätúco, dať tomu rozumnú cenu a možnosť pripojenia cez USB. A hlavne Bluetooth, nezabudnúť na Bluetooth!

Spoločnosť Nike preto spojila sily s Apple, a už pred niekoľkými rokmi priniesla na trh, pre športujúcich amatérov značku Nike+. Základ vtedy tvorili bežecké topánky s priestorom pre uloženie Nike+ iPod senzora. Jednoduchý oválny modul bol v podstate obyčajný krokomer, ktorý dokázal údaje odosielať do bezdrôtovo pripojeného iPod či iPhone zariadenia. A keď to už bolo v telefóne, motivácia, aspoň celkom maličká, bola na svete aj pre tie najusedenejšie pozadia.

Táto konfigurácia však mala svoje muchy, a preto prišla spoločnosť Nike s novým produktom. Náramok FuelBand trafil do čierneho a v spojených štátoch, kde majú na takéto gadgety, nuž, povedzme slabosť, šiel na dračku. Senzor sa presunul do nenápadného náramku, dostal jednoduchý a čitateľný displej, USB konektor, no hlavne nápad a prepracované pozadie (tentoraz v zmysle softvéru a celkového motivačného efektu).

Nike+ FuelBand je dizajnovo veľmi jednoduché zariadenie. Stačí si odmerať zápästie a podľa jeho obvodu si vybrať jednu z troch dodávaných veľkostí náramku, nie je totiž vhodné, aby lietal od zápästia až po podpazušie.. podobne ako to nie je žiaduce pri hodinkách. Ženám najviac padne najmenšia veľkosť S, pre väčšinu mužov veľkosť M/L a pre tých čo ozaj cítia potrebu, alebo len majú jednoducho hrubé predlaktia, XL veľkosť. V balení sa vždy nachádzajú aj dve dištančné vložky s hrúbkou 8 a 16 mm, vďaka ktorým sa dá náramok v prípade potreby zväčšiť.

Ďalším krokom je výber farby. FuelBand je dostupný (alebo skôr nedostupný, ale o tom neskôr) v troch farebných prevedeniach – základnej matnej čiernej, priesvitnej Black Ice a priesvitnej White Ice. Cez priesvitné verzie je vidieť do útrob náramku, na pásové spoje a integrované obvody. FuelBand je pevný a nedá sa rozvinúť, vďaka niekoľkým mäkkým miestam sa však po odopnutí čiastočne otvoriť a vyvliecť z ruky. Zámok je vyriešený šikovne a tvorí ho vlastne plnohodnotný USB konektor, ktorým sa náramok nabíja, a synchronizuje s online účtom. Telo je tvorené pevnou gumou, ktorá dáva zariadeniu odolnosť voči vode, prachu a potu. Nie je však veľmi odolná voči oderom, a ostrým predmetom sa dá povrch poškriabať.

Jediné tlačidlo, ktoré sa na FuelBand nachádza slúži na cyklické prepínanie medzi štyrmi informáciami, ktoré dokáže zobraziť. Okrem aktuálneho času je to počet krokov (FuelBand funguje ako krokomer) a spálených kalórii. LED displej tvorený maticou 5x20 diód má automatickú reguláciu jasu, takže je dobre čitateľný aj na ostrom slnku a v tme neoslepuje, však zobrazuje predovšetkým aktuálne nazbierané NikeFuel.

Základom náramku je jednoduchý procesor, ktorý na základe údajov vložených pri prvej konfigurácii (výška, hmotnosť, a to, či ste pravák, alebo ľavák), hodnôt neustále zbieraných zo zabudovaného akcelerometra a dát zo svojej databázy vypočítava NikeFuel. Je to vymyslená jednotka, ktorá reprezentuje vašu aktivitu a ktorú štandardne používajú všetky Nike+ zariadenia.

Utilita pre konfiguráciu náramku je v základe jednoduchá a dokáže meniť tých pár nastavení, ktoré FuelBand ponúka. Dôležitý je najmä čas a dátum, a vaša výška a hmotnosť, z ktorej náramok vypočítava Nike Fuel, kalórie a kroky.

A tu sa začína celý efekt náramku. Akákoľvek aktivita, ktorú v priebehu dňa vykonávate sa premieňa na NikeFuel. Spánok to asi tak celkom nebude, ale stačí sa prebehnúť, zahrať si na hodinku squash či futbal, alebo len vystúpiť o zastávku skôr a prejsť sa, to všetko náramok preráta na NikeFuel. Po pripojení k počítaču je možné nastaviť takzvaný Daily Goal, denný cieľ, počet NikeFuel, ktoré chcete za jeden deň nazbierať. Nastaviť sa dá aj dlhodobý cieľ, na minimálne tri týždne. Aktuálnu „vzdialenosť“ od cieľa zobrazuje rad farebných diód pod displejom. Tie sa postupne rozsvecujú s pribúdajúcimi bodmi, a po dosiahnutí stanovenej dennej hranice sa na displeji zobrazí jednoduchá animácia „oslavujúca“ splnenie cieľa.

Sumár nazbieraných bodov je možné prehliadať na úrovni dní, týždňov a mesiacov. V štatistike sa uvádzajú spálené kalórie, prejdená vzdialenosť, kroky i priemerný denný počet nazbieraných NikeFuel. Všetky dosiahnuté výsledky je samozrejme možné zdieľať na sociálnych sieťach.

FuelBand vydrží bez nabitia fungovať zhruba 10-15 dní, v závislosti od aktivity. Dobitie prebieha pomocou USB konektora (v balení je aj praktický a dizajnovo korešpondujúci predlžovací kábel) a trvá približne hodinu. Počas pripojenia sa stiahnu zozbierané údaje z náramku a aktualizuje sa online profil. Prehľadné webové rozhranie pridáva možnosť porovnávať svoje výsledky s priateľmi, či priemermi vo vašej kategórii, takže nechýba ani sociálna zložka celej zábavky.

Malý prehľad na záložke Dashboard zobrazuje detailné informácie za posledných sedem dní , ku každému dňu je možné pridať aj krátky komentár.

Na webe sa dajú zobraziť aj grafy zobrazujúce aktivitu počas celého dňa, s čiastkovými hodinovými súčtami. Aplikácia počíta aj najlepšie dni a napríklad oznámi, že toto bol váš najlepší piatok. Ráta sa aj celkový počet NikeFuel od prvej aktivácie náramku, pričom za každú dosiahnutú okrúhlu hranicu dostanete aj odmenu v podobe bonusového obsahu a odznakov, ktorými si samozrejme môžete vytapetovať stenu na Facebooku.

Toto všetko však nie je viditeľné len po synchronizácii s počítačom. Majitelia Apple zariadení môžu FuelBand synchronizovať s iOS aplikáciou v reálnom čase pomocou Bluetooth rozhrania. Na displeji svojho, napríklad iPhone uvidia presne ako ďaleko sú od svojho denného cieľa a vlastne všetky údaje rovnako ako na webe.

Ak sa podarí dosiahnuť cieľ, či prekonať ho o 50, 100, či 200 %, odmenou od náramku Vám bude odznak do zbierky doplnený štýlovou animáciou.

Nike+ FuelBand pôsobí na prvý pohľad ako zbytočnosť, a v podstate je tomu tak aj na pohľad druhý, tretí a vôbec, prinútiť sa zapracovať na svojej kondičke je predsa vecou chcenia a nie 150 dolárovej investície. Presne toľko vysolíte za FuelBand, ak sa poň vyberiete napríklad do USA. Náramok sa bohužiaľ nedá u nás kúpiť, dostupný je len vo Veľkej Británii, USA a Kanade, dá sa však, aj keď nie celkom štandardným spôsobom, objedať na internete. Cena sa na eBay pohybuje nad bežnými cenami, a ide to aj cez UK stránku výrobcu, ktorý mal donedávna chybu vo svojom objednávkovom formulári. Už tento rok by sa však mal objaviť FuelBand aj na starom kontinente a mohol by sa tak dostať ak nie hneď ku nám, tak aspoň o čosi bližšie.

Komunita Nike+ funguje v Európe o čosi poslabšie, no pomocou webovej aplikácie si môžete pozrieť/vytvoriť/zdieľať príležitosti pre športové vyžitie či zaujímavé bežecké okruhy.

Napriek tomu je však Nike+ FuelBand zaujímavým produktom, ktorý dokáže motivovať a vďaka efektu sociálnej interakcie s priateľmi aj do istej miery k niečomu prinútiť. Je vynikajúco spracovaný, nevadí ani pri celodennom nosení, dostatočne ľahký aby neprekážal, pevný aby vydržal aj intenzívnu záťaž, pomerne nenápadný a súčasne štýlový. GPS by bolo príjemným prídavkom, ktorý by ďalej posunul možnosti a dokázal by zaznamenať aj váš pohyb na mapu. No technicky by bolo takéto riešenie dosť náročné, najmä na výdrž batérie.

Iste, existuje kopa iných príležitostí, kde minúť svoje peniaze, a existuje plno aplikácií pre mobilné telefóny, ktoré sú zadarmo a ponúkajú širšie možnosti. Skúste však vláčiť telefón celý deň na zápästí, a s výdržou batérie pri aktivácii GPS trackingu to takisto nie je vždy ružové. Nike+ FuelBand je však jednou z tých hračiek, ktorou si aktívne žijúci človek urobí radosť.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013