Menu

Transcend ESD200 – rýchly externý SSD do vrecka

Externý pevný disk je celkom štandardným kusom príslušenstva k notebooku. Rieši niekoľko základných problémov s obmedzenou možnosťou rozšírenia  dátového úložiska. Ak na svojom externom disku nosíte veľké súbory, dobre viete ako dlho to trvá, kým z neho niečo skopírujete. Ale na to je ľahký recept.

Nevýhody externých diskov postavených na klasických pevných diskoch sú jasné a dobre známe. Externé 2,5“ disky sú síce podstatne ľahšie a nepotrebujú externé napájanie ako ich 3,5“ desktopové náprotivky, no stále prinášajú niekoľko obmedzení. Najmä ak sa do porovnania dostanú s externými SSD. Ak si odmyslíme výkonnostný hendikep 2,5“ HDD, novinka vychádza zo súboja vo väčšine smerov lepšie. Na pohľad najviditeľnejšou výhodou sú menšie rozmery a nižšia hmotnosť, flash pamäte sú skromnejšie na napájanie, odolnejšie voči otrasom, a pružnejšie reagujúce na požiadavky. Otestovali sme externý SSD od spoločnosti Transcend, a nezabudneme ani na nevýhody. Takto od pása nás napadá napríklad cena za gigabajt, a dostupná kapacita, kde majú klasické 2,5“ disky jednoznačne navrch.

Transcend však natlačil do malého puzdra externého disku 128 GB pamäte, čo síce nie je jeden terabajt a ani 500 GB, no je to už kapacita, ktorá napríklad zdvojnásobí storage bežného ultrabooku s SSD diskom.

Pre koho bude ESD200 určený? Asi pre častých cestovateľov vyžadujúcich vysoký výkon, prevádzkové vlastnosti a kompaktné rozmery externého úložiska. Na dno zásuvky či na stôl do práce a domácnosti sa dajú nájsť vhodnejšie riešenia, kapacitne výhodnejšie a menej mobilné. Transcend ESD200 sa však ponúka aj ako malý počítač do vrecka. Ak by takáto potreba náhodou nastala, portable aplikácie však už azda definitívne vytláča cloud a smartfóny.

Novinka z dielní spoločnosti Transcend vyzerá na pohľad celkom jednoducho. Malé plastové puzdro s rozmermi 92×55 mm a hrúbkou jedného centimetra je citeľne menšie ako sme zvyknutí pri klasických externých diskoch. A ani napriek 56 gramom hmotnosti a použitým plastom nepôsobí ESD200 lacno. Minimálne špáry, zaoblené okraje, jediný konektor a jedno tlačidlo. Eleganciu produktu dodáva jemná textúra horného krytu. Fólia je však pomerne mäkká a zle odoláva škrabancom. Práve preto pribalil Transcend okrem nevyhnutného USB 3.0 kábla aj semišové ochranné puzdro. Aj to však radšej držte od nečistôt ďalej.

V hornej časti predného krytu sa nachádza malá LED signalizujúca aktivitu disku. Podľa jej farby je možné určiť aj to, na ak port a akou rýchlosťou teda disk komunikuje s počítačom. Zelená signalizuje USB 2.0, rýchlejšie trojkové pripojenie označuje neodmysliteľná modrá. Čo už, k čiernej to ešte stále sedí, a našťastie nie je žiarivo svietivá.  Podobne ako pri predchádzajúcom modeli 18C3 je i tu prítomné One-Touch-Backup tlačidlo pre spustenie okamžitého zálohovania na vybrané umiestnenie v disku počítača. Pre jeho správne fungovanie však bude treba nainštalovať utilitu Transcend Elite, pomocou ktorej sa dajú aj synchronizovať záložky prehliadača, šifrovať vybrané priečinky a spravovať samotný disk.

 

Transcend ESD200 sa vyrába v prevedení s kapacitou 256 a 128 GB, my sme testovali menšiu verziu. Bežné 2,5“ externé disky dosahujú pri pripojení cez USB 3.0 rýchlosti okolo 90 MB/s pre čítanie i zápis, preto sme boli zvedaví, ako sa ukáže novinka v našom teste. Porovnanie s bežnými diskami možno nie je celkom na mieste, vzhľadom na rozmery a hmotnosť by sa patrilo siahnuť skôr po 1,8“ externom disku, tých je však na trhu veľmi málo, nehovoriac už o tých, ktoré podporujú USB 3.0. Na opačnej strane porovnania stoj napríklad spomínaný Transcend 18C3, ktorý sme testovali pred zhruba 20 mesiacmi a ktorému sa podarilo pokoriť pri rýchlosti čítania hranicu 200 MB/s.

Podľa údajov výrobcu by mal ESD200 dosiahnuť výkon 260 MB/s pri čítaní a 225 MB/s pri zápise. To však platí pre verziu s 256 GB kapacitou. Pri našich testoch disk atakoval hranicu 200 MB/s, rýchlosť zápisu sa pohybovala okolo 140 MB/s. Napriek tomu sa však stále jedná o poriadne rýchly externý disk.

Konkurenciou mu môžu byť USB kľúče, ktoré vyhrávajú vo veľkostnom porovnaní, a ktoré bez problémov zoženiete s kapacitami 128 GB a viac a USB 3.0 konektorom. Výkon je však na stále na strane externých SSD s MLC čipmi, plnohodnotným radičom a vyrovnávacou pamäťou. No a z hľadiska cenového porovnania  to vychádza približne rovnako. Transcend ESD200 zoženiete približne za euro za gigabajt, a teda už od 139 EUR v 128 GB verzii, za 256 GB treba zaplatiť 259 EUR.

Aktuálnu cenu a dostupnosť externého disku Transcend ESD 200 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013