Menu

Deus Ex - Human Revolution

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 3365 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Na vydanie titulu Deus Ex - Human Revolution sa nesmierne tešilo množstvo ľudí, medzi nimi aj naša redakcia. Eidos Interactive si na vývoji dalo záležať a Human Revolution je pre hráčov zaujímavý po rôznych stránkach.

Celý príbeh sa začína v roku 2027. Najaktuálnejším problémom ľudstva je zavádzanie modifikácií do ľudského tela. Pomocou nich môžete získať rôzne výhody no väčšina tiel "pokusných králikov" tieto implantáty nepríjme. Celé ľudstvo je preto rozdelené na dva tábory. Prvý je za zavádzanie a nasledovný výskum modifikácií no a ten druhý je samozrejme proti. Vy sa postavíte do úlohy Adama Jensena, bývalého veliteľa jednotky SWAT a súčasného vedúceho ochranky v nadnárodnej spoločnosti Davida Sarifa, ktorá sa zaoberá práve implantátmi. Jedného dňa na sídlo spoločnosti zaútočia teroristi. Medzi obete útoku patrí aj doposiaľ nemodifikovaný Adam. Jeho zranenia sú však rozsiahle a jedinou možnosťou ako zachrániť jeho život je nahradiť poškodené časti tela implantátmi. Zvyšok príbehu strávite hľadaním človeka, resp. ľudí, ktorí stoja za týmto útokom a zároveň pátraním po unesených vedcoch, medzi ktorých patrí aj žena, ktorá Adama priťahuje :). Zvyšok príbehu vám už samozrejme neprezradíme.

Okrem hlavných dejových úloh sú k dispozícii aj vedľajšie. Tie vám pomôžu získať zbrane, zarobiť nejaké peniaze alebo vám uľahčia plnenie hlavných úloh. Tieto úlohy sú roztrúsené po celom hernom svete a ich plnením pridáte k celkovému hernému času ďalšie hodiny hrania.

Zaujímavá je aj grafická stránka hry

Human Revolution sa bude extrémne páčiť ľudom, ktorý majú radi upgrady a nemajú problém stráviť niekoľko hodín ich hľadaním. Systém upgradovania je totiž v tejto hre veľmi rozšírený. V prvom rade je tu možnosť odomykať si nové modifikácie. Pomocou nich môžete vylepšiť základné vlastnosti Adama a taktiež odomknúť nové schopnosti. Okrem toho si ulahčíte hackovanie, zvýšite vašu silu ale aj kapacitu energie. No a upgradovať sa dajú aj zbrane. Tie si môžete pomocou upgrade kitov obohatiť o laserový zameriavač, zvýšit im dmg či kapacitu zásobníka. Tieto kity sú rozmiestnené po celom hernom svete a natrafiť na nich môžete u obchodníkov ale aj v rôznych trezoroch, skrinkách či mŕtvolách nepriateľov.

Dôležitú úlohu v hre hrá neviditeľnosť

Po čase sa vám pravdepodobne podarí odomknúť všetky štyri schopnosti, ktorými Adam disponuje. Patrí k nim použitie zaraidenia typhon, ktoré rozmetá po okolí malé výbušné guličky. Tie vám môžu častokrát zachrániť život. Druhou zo schopností je možnosť zneviditeľniť sa. Avšak skrytý ostanete len pred zrakmi a nie pre sluchom nepriateľov. Je teda na mieste pohybovať sa radšej pomalšie a úplne ideálne zkrčený. Tretia schopnosť vám umožní vidieť nepriateľov cez múry no a štvrtá úplne stíši váš pohyb. Ich používaním spotrebúvate energiu. Tú si môžte doplniť pomocou rôznych energetických tyčiniek a pod.

Herný svete je v Human Revolution naozaj rozsiahly a počas svojho putovanie navštívite niekoľko štátov sveta. Spoznáte predstavy Eidos Interactive o moderných mestách. Bude to konkrétne Detroit, Shanghai, Montreal a Singapore.

Herný svet je naozaj rozsiahly

Nasledujúcimi riadkami zrejme sklameme nadšencov "rambo" hier. Vývojári sa totiž rozhodli uprednostniť logické skrývanie sa pred nebojácnym útokom na hordy nepriateľov. Ani plne vylepšený Adam s najlepšími zbraňami totiž nedokáže poraziť veľké množstvo nepriateľov bezhlavým útokom. Naopak úspešne splnenej misii musú predchádzať dobré naplánovanie. V praxi to znamená, že pri pohybe by ste mali využiť každú prekážku, za ktorú sa môžete skryť a uniknúť tak zraku nepriateľa. V niektorých prípadoch je však nutné odstrániť jedného či dvoch strážcov. No určite bude vhodnejšie ak ich zabijete s tichým melee útokom odzadu ako hlučným výstrelom s pištole či inej zbrane. V úplne ideálnom prípade by ste mali aj ukryť telá pretože ak ich zbadá hliadkujúci strážnik okmažite spustí alarm.

Pri takomto tichom plnení misíí vám pomôžu aj rôzne ventilačné šachty a podobné cestičky. Častokrát totiž budete nútený nepoužiť hlavný vchod ale vstup na streche porípade vetrací otvor. Informácie o týchto chodbičkách môžte získať prieskumom alebo aj rôznymi inými spôsobmi. Niekedy vás o nich informujú postavy, pre ktoré splníte úlohy alebo ich objavíte v hacknutom terminály.

http://www.youtube.com/watch?v=Kq5KWLqUewc

Veľmi dôležitým prvkom hry je aj toľko spomínané hackovanie. Na rôznych počítačoch totiž môete nájsť dôležité informácie. Počítače ochranky vám dokonca umožnia prezrieť si bezpečnostné kamery a následne ich vyradiť. V niektorých prípadoch môžete prostredníctovm týchto terminálov aj prenastaviť roboty či iné obranné zbrane tak aby zaútočili na nepriateľov. Samotný proces hackovanie je pomerne jednoduchý a spočíva v tom, že vy musíte spojiť váš vstupný bod s registrom v danom počítači. Dostať sa k nemu môžete prostredníctvom uzlov ale aj adresárov, ktoré môžu obsahovať ďalšie užitočné nástroje. Samozrejme pokúsi sa vám v tom zabrániť firewall, ktorý hneď po vašej detekcii začne obsadzovať všetko naokolo až nakoniec obsadí váš vstupný bod a tým vás odstrihne.

Deus Ex: Human Revolution je hra naozaj zaujímavá a jej hraním sme strávili nejednu hodinu. Hráčov zaujme takpovediac po všetkých stránkach od tej grafickej, cez príbehovú až po zbraňovú.

Hodnotenie: 95/100

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013