Menu

The Walking Dead: Episode 1

  • Napísal(a)  Ján Kordoš
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 5546 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Vývojári z Telltale Games sú experti na epizodické hry, ktoré nám virtuálne dobrodružstvá prezentujú seriálovým spôsobom. Pravý opak Valve a ich datadiskov / epizód k druhému Half-Life. Nedávno sa pokúsili po úspešných adventúnych pokusoch (Sam & Max, Tales of Monkey Island) presadiť aj s licenciami podľa známej predlohy.

Jurský Park schytal rôzne hodnotenia. Hardcore hráči nadávali na príliš veľkú linearitu a menej herných prvkov, no musíme uznať, že sa jej nedá uprieť filmovosť a celková výprava, ktorá vás chytí a nepustí, pokým sa po pár hodinách neprelúskate na samotný záver. To, že väčšinu času trávite jednoduchým prehľadávaním okolia a používaním predmetov, no hlavne QTE klikačkami, neberieme ako výrazný zápor. Hru si môžu vychutnať všetci a zároveň sledovať zaujímavý film, obtiažnosť je rôzne nastaviteľná.

O osud zombíkov z The Walking Dead sme sa nebáli, hoci mnohí fanúšikovia neskrývali obavy. V prvom rade hra nesleduje dej pomerne úspešného seriálu a taktiež hlavne vynikajúcej komixovej predlohy, z ktorej sa predovšetkým čerpalo. Nadväzuje na známe udalosti, stretneme tu dokonca  známe postavy, no zároveň sledujete odlišné príbehy hrdinov. Neznamená to, že je znalosť predlohy nutnosťou.

Hlavným hrdinom, ktorého ovládate, je Lee Everett. Afroameričan odsúdený za vraždu smeruje do väzenia, no pri prevoze dôjde k invázii nemŕtvych, všetko sa otočí o 180° a Lee je síce voľný, ale bol by omnoho radšej, keby bol zavretý v cele. Zombíci ani chvíľu nelenia a cítiac novú potravu musí náš hrdina unikať. Pozitívne je,  že okrem rýchlych minihier, v ktorých sa musíte rýchlo obracať, sa k slovu dostane aj adventúrenie a hlavne je dôležité vaše rozhodovanie vo vybraných okamihoch.

thewalkingdead_0b

Na začiatku totiž vezmete pod svoje ochranné krídla mladé dievčatko čakajúce na rodičov, pričom je len na vás, či sa budete snažiť získať si priazeň malej Clementine. Následne natrafíte hneď na niekoľko osôb. Niektoré vedia o vašej minulosti a dokážu vám podkúriť pod nohami. Inokedy si musíte zvoliť, koho život obetujete, prípadne na koho stranu sa postavíte. Celé rozprávanie, hoci trvá len približne 2 hodinky, je zaujímavé a keď sa vám zdá, že tempo poľavuje, dej sa okamžite nakopne a zvrtne pre pútavé rozprávanie želaným smerom.

Prvá epizóda The Walking Dead sa snaží zaujať práve zápletkou. Nás chytila, vykreslené postavy majú jasný charakter a je výborné vedieť, že si vaše rozhodovanie jednotliví protagonisti aj pamätajú a na základe toho sa neskôr rozhodujú. V prvej časti sme si užili nejedno prekvapenie, trochu zabŕdli aj do hrdinovej minulosti, dočkali sa adventúrenia i naskriptovanej akcie. Nie je problém vytvoriť si puto k niekomu a zároveň iného  nenávidieť.

the-walking-dead-episode-1_Screen

V praxi to vyzerá nasledovne: ak vám ide o krk, musíte v daný moment presunúť kurzor na vyznačené miesto a stlačiť príslušné tlačidlo – či už na klávesnici, myške alebo gamepade. Podobne fungujú „preťahovacie“ sekvencie, kedy trieskate do jedného tlačidla. Vo chvíľach pokoja sa prechádzate na výrazne obmedzenom prostredí, maximálne o pár obrazovkách, klikáte na použiteľné predmety a rozprávate sa s ostatnými. Adventúry pre dobrodružných panicov.

Nie je to nič zložité, zaseknúť sa v podstate nedá, iba ak by ste prehliadli niektorý z predmetov. Na začiatku si navyše môžete zvoliť, či chcete hrať s pomocníkom, ktorý vám zvýrazní použiteľné predmety a podobne, čím si síce skrátite dobu hrania, ale zároveň sa vyhnete zbytočnému klikaniu.

The-Walking-Dead-Episode-1-small

Čo vám môže vadiť, je mierne starší engine, ktorý kvalitou textúr alebo nebodaj grafickými efektmi neohúri. Berieme, že sa herné spracovanie The Walking Dead snaží pôsobiť ako komix, čomu zodpovedá cel-shade spracovanie (čierne kontúry okolo postáv a predmetov), no jednoduchšia grafika nemusí sadnúť každému. Nám ale atmosféru dvíhalo práve tento komixový look. Všetky postavy sú samozrejme nadabované, o kvalite netreba pochybovať. Nechýba ani hudba, ktorá sa prejavuje predovšetkým vo vyhrotených momentoch.

The Walking Dead: Episode 1 rozhodne nie je nič hardcore. Príjemné a pohodové hranie pre fanúšikov predlohy ale áno a my dvíhame prst smerom nahor za dospelé dobrodružstvo a už teraz sa tešíme na ďalšiu časť.

walking_death_hodnotenie

Viac z tejto kategórie: « Serious Sam 3 BFE Diery »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013