Menu

Testovali sme Xperiu Z1 od Sony

Vlajková loď od Sony, pokus číslo dva. Xperia Z dostala začiatkom októbra nástupcu. Nová Xperia Z1 mala priniesť ďalšie vylepšenia, a zachovať to čo bolo na pôvodnom „Zetku“ to najlepšie. Zvýšenú odolnosť, kvalitný displej, vysoký výkon a fotoaparát ovenčený superlatívmi. Podarilo sa?

Na predvianočný trh s dostatočným predstihom dorazila nová vlajková loď flotily Xperia. Viac ako 10 týždňov pred sviatkami sa dostala do ponúk operátorov i obchodov a potenciálnemu záujemcovi sa tak môže vryť do pamäti lepšie, ako bojovať v záplave produktov predvianočného ošiaľu. Sony stavia image Xperie Z1 predovšetkým na vysokej odolnosti.

Prvotriednych smartfónov, ktoré si môžete so sebou zobrať do bazéna nie je veľa. Ďalším veľkým ťahákom na ktorom si dáva marketing záležať je fotoaparát. 21 MPix rozlíšenie, kvalitná optika a senzor z kompaktov strednej triedy prináša veľké očakávania. A práve tie sú pravdepodobne najväčším problémom.

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Rovnako ako pôvodné „zetko“, aj Z1 sa nesie v znamení dizajnu OmniBalance. V priamom porovnaní s Xperiou Z, ktorú sme testovali v prvej polovici roka, je Z1 väčším kusom železa, s rozmermi 144×74×8,5 mm no najmä 170 gramami hmotnosti pôsobí podstatne mohutnejšie. Prvý pocit z držania smartfónu v ruke však bol lepší, pomohli zaoblené hrany a napriek hladkej povrchovej úprave zadného krytu sa Z1 nemá tendenciu z ruky vyšmyknúť. A keby aj, konštrukcia sa zdá byť dostatočne pevná na to, aby prípadný pád vydržala.

 

Najcitlivejšou časťou smartfónu je displej, ktorý ľahko praskne ak telefón padne na hranu. Z1tku chráni bočný rám zhotovený z jediného kusu hliníka, a špeciálne fólie na zadnom kryte a displeji. Fólie majú za úlohu preniesť vzniknuté pnutie na väčšiu plochu a tak pomôcť materiálom lepšie pohltiť energiu nárazu bez poškodenia. Ak svojej motorike pri snahe obslúžiť päťpalcový displej a takmer 15 centimetrov vysoký telefón nedávate veľa šancí, stále je k dispozícii v pravom dolnom rohu otvor, ktorý slúži na prevlečenie pútka alebo šnúrky na krk.

Strieborný bočný rám pridal Z1 na elegancii, a oproti Xperii Z pôsobí luxusnejším dojmom. Fádnosť prvého „zetka“ sa vďaka nemu vytratila a Z1 pôsobí zaujímavejšie. Na výber je zatiaľ trojica farieb, okrem čiernej je to aj biela a fialová. Dizajn smartfónu najlepšie vyniká podľa nás v bielom prevedení. Síce zo zadnej strany pripomína obkladačku, ale tenký pásik bielej farby medzi hliníkovou obrubou a čiernym rámom displeja rozbíja dojem jednoliatosti prednej strany telefónu.

Po rozsvietení displeja sa  naplno ukáže jeho rám, a tu nastupuje naša prvá výhrada. Hoci bočné okraje displeja sú pomerne tenké, horná a dolná časť rámu sa nám zdá príliš masívna. Ak by sa ubralo z oboch koncov po 5 mm, bol by telefón opticky výrazne menší a ovládaniu by jeho menšia výška len prospela. Odolná konštrukcia však nesie svoje kompromisy pravdepodobne aj tu, a tak tu žiadne tenké rámy, ktorými sa snažia ohúriť vlajkové lode iných výrobcov, nenájdeme.

 

Xperia Z1 ponúka krytie IP58, a okrem toho, že hravo odolá prachu a vode, zvládne aj polhodinový pobyt v hĺbke 1,5 metra pod hladinou. To by v princípe nemuselo byť až také terno, poznáme veľa prípadov telefónov, ktoré vydržali vo vode aj dlhšiu dobu, lenže Z1 pod vodou aj funguje. Netreba ju po namočení rozoberať a sušiť, keď sa zašpiní, stačí ju opláchnuť pod tečúcou vodou a dá sa použiť napríklad pre zhotovovanie fotografií a videa v bazéne.

Párty potenciál tu v tomto smere určite je, akurát Sony odporúča nevystavovať zariadenie slanej vode, piesku/blatu a vode obsahujúcej rozpustené chemikálie. Do mora to teda prirodzene nebude najlepšie riešenie, do horúcej vane s penou asi tiež nie, ale napriek tomu Sony ukázalo, že prémiový telefón môže byť odolný natoľko, aby ste ho nemuseli nosiť v koženom puzdre a schovať ho keď vonku začne pršať.

 

KONEKTORY A VÝBAVA

Odolnosť voči vode zabezpečujú upravené krytky konektorov s jemným tesnením. Otázkou ostáva, ako dlho tesnenie vydrží napríklad pri micro USB konektore, ktorý sa používa aj na nabíjanie, a krytka ktorého bude musieť zvládnuť relatívne časté otváranie a zatváranie. V našom prípade sa po dvoch mesiacoch intenzívneho testovania začali objavovať prvé známky nepresného lícovania krytky k hliníkovému rámu, môže to však byť len problém nami testovaného kusu.

Každopádne, existuje možnosť nabíjať Z1 pomocou magnetického konektora na ľavej strane, problémom je však zlá dostupnosť dokovacej kolísky DK31, použiť sa však dá o čosi dostupnejšia kolíska DK30, aj keď primárne určená pre phablet Xperia Z Ultra. Možno by nebolo zlé vypustiť na trh aj lacnejšiu nabíjačku, alebo aspoň USB kábel s magnetickým konektorom, bez zbytočného plastu, ktorý dokovaciu stanicu tvorí. Na cestovanie by tak stačilo zbaliť nabíjačku, micro USB kábel a nabíjací kábel s magnetickým konektorom. A dokina môže ostať doma.

Plus dávame za lepšie riešenie 3,5 mm konektora pre pripojenie headsetu, ktorý teraz nepotrebuje tesniacu krytku. Na ľavej strane sme pod krytkou našli ešte aj slot pre microSDXC kartu, ktorou sa dá rozšíriť vstavaných 16 GB (dostupných je necelých 12 GB) o ďalších až 64 GB. Xperia Z1 podporuje aj USB OTG, pomocou redukcie preto dokáže pracovať aj s externými USB flashdiskami. Na pravý bok telefónu pribudla dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá Xperii Z chýbala. Fotiť sa tak dá pohodlne a jednou rukou, čo je pri telefóne tejto hmotnosti a rozmerov kľúčové. A funguje to aj pod vodou, v rukaviciach a ešte aj pod vodou a v rukaviciach súčasne. Ďalší plusový bod pre Z1.

*.Xperia Z1 fotí aj pod vodou. Aj keď valcová nádoba obraz poriadne deformuje

Povinnou výbavou je samozrejme kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti, ktoré je dostatočne vystúpené a napríklad hlasitosť prehrávanej skladby sa tak dá upraviť aj naslepo vo vrecku bundy či nohavíc. Nechýba ani pre rad Xperia typické kruhové tlačidlo uzamykania, pod ďalšou krytkou sa nachádza slot pre micro-SIM kartu. Viac ako polovicu plochy spodnej hrany tvorí mriežka reproduktora.

Vyzerá elegantne a s jemnými otvormi vyrazenými do hliníka je to kus poctivej továrenskej práce. Reproduktor je v skutočnosti len jeden, ukrytý je pod pravou časťou mriežky, na ľavej strane sa nachádza mikrofón. Osadenie reproduktora veľmi nepoteší hráčov a fanúšikov filmov. Vzhľadom na rozmery telefónu ho budete často zakrývať dlaňou pravej ruky, čo tragicky znehodnocuje už aj tak len priemernú reprodukciu zvuku.

Zadná strana smartfónu je hladká a jednoduchá, v ľavom hornom rohu sa nachádza objektív fotoaparátu a na hornom okraji aj ruchový mikrofón. No a napokon, okrem nápisov SONY a XPERIA je tu aj nenápadné logo NFC. So zariadeniami s podporou NFC je tak možné jednoduchšie uskutočniť párovanie, telefón stačí priložiť k reproduktoru, domácemu kinu alebo trebárs objektívu QX10 / QX100 a pripojenie sa uskutoční do niekoľkých sekúnd. Praktická funkcia, s rozšírením bezkontaktných platieb cez telefón bude ešte užitočnejšia.

 

FOTOAPARÁT ZAOSTAL ZA OČAKÁVANIAMI

Sony stavia v prípade svojho prémiového smartfónu na dvoch kľúčových funkciách, zvýšenej odolnosti, no najviac marketingovej pozornosti sa ušlo fotoaparátu. Xperia Z1 sa spolieha na Exmor RS obrazový senzor s rozlíšením 20,7 MPix a uhlopriečkou 1/2.3“. Ak pred neho postavíme 27 mm (v prepočte na kinofilm) G Lens objektív so svetelnosťou F2.0, mali by sme dostať vhodnú kombináciu nielen pre exteriérové zábery a krajinky, ale aj na pekné momentky z prostredia tmavého klubu.

Čip, ktorý nájdete aj v kompaktoch strednej triedy od Sony je spojený s obrazovým procesorom Bionz Mobile. Xperia Z1 tak trpí rovnakým neduhom ako kompakty s procesorom Bionz. Pri horších svetelných podmienkach je postprocessing obrazu príliš agresívny, vyhladzovanie hrán je veľmi viditeľné a redukcia šumu potrie ostré línie a na obrázku urobí nepekné fľaky. V režime automatiky, kedy fotoaparát zhotovuje obrázky s rozlíšením 8 MPix, a mal by teda interpolovať body z celého obrazu je tento neduh vidieť najviac, a práve v tomto režime sa zapája procesor do úpravy snímky najaktívnejšie.

1:1 výrezy z fotografií zhotovených pri ISO 64 (hore) a ISO 100 (dole). Už pri tak malom posune citlivosti je práca procesora viditeľná a redukcia šumu potláča detaily

Po prepnutí do manuálneho režimu a snímania v plnom rozlíšení čipu je šum veľmi rušivý už pri ISO 400, no stále máte 20 MPix fotku, s ktorou sa dá niečo v počítači urobiť. Fotenie smartfónom by však malo byť práve o momentkách a tu musí automatika pracovať stopercentne (chválime však celkom slušnú rýchlosť štartu fotoaparátu z uzamknutej obrazovky stlačením a podržaním spúšte). Najmä ak výrobca prezentuje smartfón ako fotomobil.

(pre zobrazenie výrezov 1:1 kliknite na obrázok)

Na druhú stranu treba uznať, že po poslednej aktualizácii sa kvalita fotografií zlepšila, automatické vyváženie bielej pracuje o poznanie lepšie a aj agresívne vyhladzovanie šumu trochu menej vyčíňa. Pri dobrých svetelných podmienkach, najmä pri mäkkom podvečernom svetle dokáže Z1 zachytiť veľmi dobré fotografie. Za týchto podmienok zhotovené snímky sú ostré, majú verné farby a aj ich škálovanie a prechody sú vynikajúce. Automatika si dokáže poradiť aj s kontrastnými plochami, nechýba ani podpora pre HDR. V manuálnom režime sa dá so zábermi skutočne vyhrať, k dispozícii sú viaceré režimy ostrenia, vrátane kontinuálneho sledovania objektu, korekcia expozície, či profily vyváženia bielej.

Sony vybavilo Xperiu Z1 aj ďalšími doplnkovými funkciami fotoaparátu, pre aktívne žijúcich ľudí padne vhod režim predsnímaných snímok. V tomto režime sa v priebehu dvoch sekúnd nasníma 30 obrázkov pred a 30 obrázkov po stlačení spúšte. Z nich sa dá následne vybrať ten najzaujímavejší a zachytiť sa dá naozaj zaujímavá momentka. Takto zhotovené snímky samozrejme nie sú v plnom rozlíšení, no dá sa k nim v albume kedykoľvek vrátiť a vybrať inú, ak zmeníte svoj názor. Veľká škoda, že režim Motion Shot nie je na Z1 u nás k dispozícii.

Ani tu nechýbajú obrazové efekty, azda najzábavnejšie sú Efekty AR, kedy sa do záberu vložia animované a aj pohyblivé prvky. Jednoduchá „augumented reality“ môže vtipne osviežiť záber, najmä mladšie ročníky budú mať o zábavku navyše. Automatická panoráma je už samozrejmosťou, zaujímavou funkciou je Info-eye. V tomto režime stačí odfotiť nejaký predmet, napríklad knihu, filmový plagát, obal CD, alebo trebárs fľašu vína, a systém sa pokúsi uhádnuť čo to asi je. Kvalita rozlišovania závisí od kvality zhotovenej fotografie (čo môže byť v horšom svetle problém) ale najmä od databázy, ktorú vytvárajú samotní používatelia služby a zároveň overujú správnosť identifikácie predmetu. Po správnom rozpoznaní predmetu (prinajhoršom stačí oskenovať QR alebo čiarový kód) sa na displeji zobrazia stručné informácie, odkazy na eshopy, hodnotenie používateľov, recenzie a podobné užitočné informácie.

Azda najväčšou inováciou zo širokého balíka funkcií využívajúcich fotoaparát je režim Social Live. S jeho pomocou je možné streamovať video v HD kvalite zachytené telefónom v reálnom čase na Facebook. Úroveň „publicity“ je možné priamo definovať,  teda určiť konkrétnych priateľov, ktorí video môžu pozerať. Stream s obmedzením dĺžky na 10 minút sa zobrazí priamo na Facebook stene a po jeho ukončení ostane možnosť pozrieť si ho zo záznamu.

Napokon sa pristavme pri videu, štandardne sa zaznamenáva v 1080p rozlíšení, k dispozícii je i 720p a rozlíšenie pre MMS. Veľmi slušne funguje stabilizácia obrazu SteadyShot, ktorá dokáže dobre eliminovať otrasy pri natáčaní videa z ruky. Aj tu sa nachádza v rámci možností zaostrenia sledovanie cieľa, čo dáva dobrý potenciál pre zaujímavý výsledný efekt. Predná kamera s rozlíšením 2 MPix ponúka prekvapujúco kvalitný obraz, dokáže si poradiť s protisvetlom a vie čo-to vylepšiť aj na farbe pokožky.

Pri dobrom vonkajšom svetle vie Z1 urobiť aj pekné obrázky - ISO 64, 1/3200, režim Auto (pre plné rozlíšenie kliknite na obrázok)

Aby sme si to zhrnuli; fotoaparát Xperie Z1 naráža na veľké očakávania, ktoré sú po marketingovej masáži (napríklad na stránke výrobcu) logické. Pri dobrom svetle sú fotografie výborné, no sú na trhu aj fotomobily, ktoré si poradia s horšími svetelnými podmienkami podstatne lepšie. Pri vhodných svetelných podmienkach sa dá slušne fotiť aj s priemerne vybaveným mobilom s menším obrazovým čipom, práve šero a interiér preverí kvalitu a tu je Z1 len priemerná. Na druhej strane sa však s ňou dá fotiť aj pod vodou, a posledné aktualizácie ukazujú, že hardvér potenciál stále má. Len vyladiť tú automatiku.

Ak automatika uhádne parametre expozície, dokáže objektív pekne vykresliť detaily i farby, vinetácia je vzhľadom na krátke ohnisko a malú šošovku v poriadku ISO 50, 1/250, režim Auto (pre plné rozlíšenie kliknite na obrázok)

Absolútne atypická panoráma Bratislavy. Xperia Z1 pomocou funkcie Sweep Panorama jednoducho zachytí (resp. poskladá zo zachyteného Full HD videa) obrázok s rozmermi 4912×1080 bodov (pre plné rozlíšenie kliknite na obrázok)

V automatickom režime fotoaparát dobre detekuje makro režim, šum je prirodzene veľmi viditeľný ISO 800, 1/25, režim Auto (pre plné rozlíšenie kliknite na obrázok)

 

DISPLEJ A HARDVÉROVÁ VÝBAVA

Základom smartfónu je zatiaľ stále dotykový displej, Z1 stavia na päťpalcovom Full HD displeji s obrazovou technológiou Triluminos. Patentovaná technológia, ktorú Sony používa aj na televízoroch Bravia má za úlohu zobraziť viac farieb, zjemniť prechody a scény zobrazovať v prirodzených farbách. A podobne ako pri televízoroch je aj tu prítomný obrazový post processing X-Reality for mobile, ktorý má na starosti vylepšenie obrazu na displeji. Obrázky by tak mali byť ostrejšie a aj video v menšom rozlíšení interpolované na Full HD. Treba uznať, že X-Reality celkom funguje, a dodá obrazu chýbajúce detaily. Pri päťpalcovej uhlopriečke a rozlíšení 1080×1920 bodov je hustota pixlov 441 ppi, vďaka čomu je obraz jemný a nielen písmená majú hladké hrany.

Farby pôsobia živo a verne, avšak len pri pohľade priamo na displej. Sony totiž postavilo displej na TN technológii, ktorá má horšie pozorovacie uhly ako v prémiových smartfónoch najčastejšie nasadzované IPS. Pri pohľade z uhla dochádza k vyblednutiu farieb a strate kontrastu, no oproti Xperii Z je na tom Z1 aj v tomto smere lepšie. Navyše, na displej telefónu sa aj tak v drvivej väčšine pozeráme priamo, a tu je všetko v poriadku. Celkovo je však výsledok len priemerný. Aspoň že je displej veľmi dobre čitateľný na ostrom slnku. Možno by sa nám viac páčilo, ak by bola spodná hranica intenzity podsvietenia posunutá ešte nižšie a displej by menej oslepoval v úplnej tme, napríklad keď je Z1 v noci v nabíjacej kolíske, a slúži ako hodiny na nočnom stolíku.

  

Z hľadiska  hardvérovej výbavy nájdeme v Z1 to najlepšie čo zatiaľ Qualcomm na trhu ponúka. Čipset Snapdragon 800 MSM8974 obsahuje štyri jadrá architektúry Harvard taktované na 2150 MHz a grafický čip Adreno 330, ktorý nemá problém plynule rozhýbať ani najnáročnejšie hry aj vo FullHD rozlíšení. Spolu s 2 GB operačnej pamäte tak dostanete do vrecka veľmi slušnú a výkonnú zostavu, pri ktorej netreba riešiť či tá alebo tamtá aplikácia či hra pôjde plynulo. Pôjde. Vysoký výkon sa pozitívne prejavuje aj na behu systému, obsluha telefónu je bez prestojov a za ničím netreba čakať.

Ani ďalšia výbava nerobí vlajkovej lodi od Sony hanbu. K dátam sa cez operátora dostanete cez HSDPA i LTE rýchlosťou až 150 Mb/s, na krátko v rámci domácej siete cez Wi-Fi aj v 5 GHz pásme. Telefón sa dá využiť ako mediaserver, a prostredníctvom DLNA si tak môžete prezerať fotky na obrazovke televízora, či počúvať hudbu na hi-fi systéme. Z hľadiska multimediálneho využitia je výborná plná kompatibilita s ďalšími A/V produktmi od Sony; stačia napríklad dva dotyky prsta a video z Youtube môžete sledovať v krátkej chvíli na domácom kine.

 

ZATIAĽ LEN JELLY BEAN, KITKAT ZAČIATKOM ROKA

Operačný systém smartfónu nie je ani zďaleka najnovší. Android vo verzii 4.2.2 je samozrejme doplnený o nadstavbu od Sony, začiatkom roka by sa mala objaviť aktualizácia na najnovší Android 4.4 Kitkat. Xperii Z1 chýbajú dedikované tlačidlá a spolieha sa tak len na tie, ktoré sú na displeji. Je to určite škoda, pretože miesta je v priestore pod rámom dostatok, a navyše uberajú zo zobrazovacej plochy displeja. 

Nadstavba Timescape je oproti Xperii Z vylepšená len drobnými zmenami, notifikačná lišta ostala pôvodná, pridať sa na ňu dá až desať skratiek. V základnom menu je k dispozícii mriežka 4×5 ikon, novinkou je výsuvné menu z ľavého okraja. V ňom sa nachádzajú užitočné funkcie vyhľadávania a odinštalovania aplikácie, rýchleho zoradenia zoznamu aplikácií podľa abecedy, či obľúbenosti a získania nových aplikácií z Google Play alebo Sony Select.

Full HD displej ocenia napríklad aj milovníci OpenTTD. Aj keď na piatich palcoch...oh wait..

Zabezpečenie telefónu je na veľmi dobrej úrovni, odomknutie je možné pinkódom, vzorom, heslom ale aj rozpoznaním tváre a potiahnutím prstom. V prípade straty sa dá Z1 zobraziť na mape, vyhľadať pomocou zvukového zariadenia,  na diaľku uzamknúť, alebo vymazať obsah.

Ani tu nechýbajú veľmi užitočné miniaplikácie, zobrazované nad ostatnými oknami. Vždy tak môžete mať po ruke napríklad poznámky, kalkulačku, alebo okno prehliadača. Zadávanie textu je vďaka uhlopriečke displeja pohodlné, a dostatočne presné, k dispozícii je i písanie jedným ťahom, predikcia slov funguje veľmi dobre.

 

Podobne ako pri ďalších smartfónoch od Sony, je aj tu prepracovaný prehrávač hudby. Okrem štandardného triedenia podľa interpreta, žánru či albumu je tu aj známa funkcia SensMe, ktorá vyberá hudbu podľa jej dynamiky. Funkcia Track ID dokáže identifikovať práve prehrávanú skladbu, a aplikácia vie aktualizovať informácie o hudbe v zariadení podľa dostupných informácií z internetu. S kvalitnými slúchadlami hrá Xperia Z1 veľmi dobre, a to aj vďaka DSP procesoru integrovanému v čipsete Snapdragon 800.

 

VYDRŽÍ AJ DVA DNI

Akumulátor Xperie Z1 nie je používateľsky vymeniteľný, čo je však vzhľadom na konštrukciu a IP krytie telefónu pochopiteľné. Navyše na zadnom kryte sa takisto nachádzajú ochranné fólie, a tak je výmena batérie možná len v servise. To však nie je problém, pretože s kapacitou 3000 mAh vydrží telefón napájať pri bežnom používaní od rána do večera druhého dňa. Ak sa budete často hrať, alebo surfovať na mobilnom internete v slabšom pokrytí, budete musieť nabíjať každú noc.

 

Dva dni sú však pri typickom pracovnom nasadení veľmi dobrým výsledkom, Xperia Z1 navyše ponúka až tri možnosti, ako výdrž batérie predĺžiť; zapnúť sa dá Wi-Fi podľa miesta (kedy sa aktivuje Wi-Fi adaptér len ak je v dosahu známa sieť), režim slabej batérie (pri dosiahnutí definovanej úrovne voľnej kapacity akumulátora sa vypnú niektoré funkcie – Bluetooth, synchronizáciu účtov, GPS, a pod.) a napokon režim STAMINA. Ten sa prvýkrát objavil pri Xperii Z a jeho základom je vypínanie Wi-Fi adaptéra a mobilných dát pri zamknutej obrazovke. O nových mailoch sa tak síce dozviete až pri odomknutí telefónu, ale výdrž sa predĺži citeľne.

 

PRÉMIOVÝ SMARTFÓN S KOMPROMISOM

Tohto roku sme sa dočkali už druhého prémiového smartfónu od Sony, pričom oba sa niesli v duchu vysokej odolnosti a jednoduchého dizajnu. Elegantná Xperia Z1 je alternatívou pre tých, ktorí chcú špičkový telefón s veľkým displejom, nabitý výkonným hardvérom a zároveň ho nechcú strážiť ako oko v hlave. Smartfónov s päťpalcovou uhlopriečkou na trhu nie je málo, niektoré majú lepšie displeje, iné lepší fotoaparát, no ani s jedným z nich sa nemusíte báť telefonovať v daždi, hodiť ho do bazéna či dať ho dieťaťu bez obavy, že vám ho vráti v dvoch kusoch. Na druhej strane so sebou zvýšená odolnosť priniesla niekoľko nevýhod, Z1 pôsobí veľmi mohutne, je ťažká a oproti konkurentom aj o čosi hrubšia.

Nová vlajková loď od Sony stojí aktuálne v e-shopoch i ponuke operátorov v plnej cene necelých 600 EUR, čo rozhodne nie je málo, no za svoje peniaze dostanete kvalitný a predovšetkým odolný kus železa s vysokým výkonom. Od fotoaparátu, ktorý je skôr priemerný treba čakať menej než výrobca propaguje, alebo venovať nastaveniam čas a pohrať sa s manuálnym režimom. Výdrž je celkom slušná a netreba nabíjať každú noc, výhrady máme ešte k priemernému displeju a k telefónu mohla byť pribalená dokovacia kolíska. Ak však patríte k aktívne žijúcim ľuďom, veľa alternatív nemáte, a Z1 je určite vhodnou cestou k odolnému telefónu.

Sony Xperia Z1 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

 

 

Graf ceny produktu Sony Xperia Z1 poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na mobil Sony Xperia Z1 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013