Menu

Testovali sme najlepšie vybavenú Xperiu od Sony

Rad smartfónov Xperia od Sony pribudla nová vlajková loď. Najvyšší model pokračuje v jednopísmenovom označovaní, a ušlo sa mu hneď posledné číslo abecedy. Najlepšie vybavený telefón od Sony sa volá Xperia Z.

A nestratí sa ani v porovnaní s tým najlepším, čo ponúka konkurencia. Štvorjadrový procesor, LTE, Full HD displej s päťpalcovou uhlopriečkou, zvýšená odolnosť voči vode. Kľúčové vlastnosti sú veľmi sľubné, o tom, aká je novinka v praxi nás bude musieť Sony presvedčiť.

Dizajn a prevedenie

Prvý pohľad na produktové fotografie dával tušiť jednoduchý a príťažlivý dizajn, skutočnosť je však o čosi menej jednoznačná. Hodnotenie vzhľadu je vždy subjektívne, no po vybalení sme nemali pocit že držíme v rukách prémiový telefón. Veľký displej, prvotriedne materiálové vyhotovenie, krycie sklo na celej prednej strane a piano lesk na chrbte, to všetko spolu pôsobí kompaktne, jediným výrazným prvkom je kruhové uzamykacie tlačidlo na pravej strane. Jednoduchý tvar plochého kvádra bez výrazných zakrivení, farebných i materiálových výmyslov. Xperia Z vyzerá kvalitne, chýba jej však niečo, čo by ju jednoznačne identifikovalo. Z ponuky smartfónov s päťpalcovou uhlopriečkou je najmenej výrazná, chýba jej potenciál zaujať na prvý pohľad a medzi ostatnými ju ľahko prehliadnete.

Možno by stačilo pridať len jemnú textúru na fádny zadný kryt, ktorý je v použitej povrchovej úprave skvelým magnetom na obtlačky prstov, a Xperia Z sa radí medzi tie telefóny, ktoré treba leštiť z každej strany. Našťastie je k dispozícii aj v inej ako čiernej farbe, a pokiaľ nemienite celý deň obtierať telefón o niečo, čo ho zbaví obtlačkov, zaobstarajte si radšej biele, alebo fialové prevedenie.

Po zapnutí sa objaví päťpalcový displej, ktorý podstatne osvieži vzhľad telefónu. S Full HD rozlíšením a 443 ppi je veľmi jemný a detailný, ponúka ostrý a jasný obraz, Sony si dalo v tomto smere naozaj záležať. Pri pohľade zo strán sa však stráca kvalita farieb, Sony totiž na rozdiel od svojej konkurencie vsadilo na TFT displej. Displeju chýba tá iskrivosť farieb, ktorú nájdeme pri Super AMOLED.

To neznamená, že Sony urobilo chybu, bohaté skúsenosti z výroby displejov, zúročilo i v rámci BRAVIA Engine 2. Vylepšenie kontrastu, verné farby a aktívna redukcia šumu pomáha kvalitnejšej reprodukcii videa i obrázkov. I tu však platí to čo pri dizajne - chýba tomu ten „faktor“ ohúrenia, ktorý pri telefóne za 650 EUR jednoducho očakávate.

Konštrukcia Xperie Z je na vysokej úrovni, je veľmi pevná aj napriek hrúbke len 7,9 mm. K dosiahnutiu tohto čísla prispelo aj prepracovanie vrstiev displeja, ktoré sú bližšie pri sebe. Myslelo sa i na rozloženie hmotnosti, napriek svojej šírke sa smartfón dobre drží v jednej ruke a písať na softvérovej klávesnici pri displeji otočenom na výšku sa dá aj jedným palcom, vyhovovať však bude skôr väčším, chlapským rukám. Ak prechádzate z menšej uhlopriečky, bude si treba zvyknúť. Rám okolo displeja je pomerne malý, a napríklad ak chcete chytiť telefón otočený na šírku pravou rukou, napríklad pri sledovaní videa, zakryjete prstom jediný reproduktor a takmer dokonale stlmíte zvuk.

Jedným z ťahákov novinky je odolnosť voči vode a prachu. Xperia Z je odolná nielen voči prachu a striekajúcej vode, ale aj pred krátkodobým ponorením až do hĺbky jedného metra. IP55 a IP57 certifikáty garantujú, že telefón sa dá bez problémov opláchnuť pod tečúcou vodou, a to je jeden zo spôsobov, ako ho zbaviť obtlačkov prstov. Keď vás nabudúce hodia do bazéna, alebo si budete chcieť zatelefonovať v daždi, netreba mať starosti.

Všetky porty preto musia byť zakryté pogumovanými záslepkami, ktoré dokonale zapadajú do prstenca po celom okraji telefónu. Pri SIM karte či SD karte je to v poriadku, pri častejšom počúvaní hudby sa bude treba zmieriť s odstávajúcou krytkou 3,5 mm konektora pre headset, alebo si vybrať bezdrôtové slúchadlá. Hardvérové tlačidlá na pravom okraji nachádzame tri – kruhové pre uzamknutie telefónu a kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti. V pravom dolnom rohu je uško pre prevlečenie šnúrky. Chválime prítomnosť microSD slotu, ktorý nie je v poslednom čase pri mnohých vyšších modeloch samozrejmosťou, a rozširuje kapacitu vstavaného 16 GB úložiska.

Fotoaparát a video

Jednoliatosť zadnej strany telefónu rozbíja šošovka hlavného fotoaparátu. Ten disponuje rozlíšením 13 MPix, ktorý zhotovuje fotografie v maximálnom rozlíšení 4128×3096 bodov. Vylepšený Exmor RS senzorom vie okrem HDR aj inteligentne detegovať snímanú scénu, vybrať vhodné nastavenia, pohrať sa s množstvom obrazových filtrov či zhotoviť Sweep Panorama záber. Rovnako ako v aktuálnych CyberShotoch od Sony. Mnohým bude chýbať tlačidlo spúšte, a uspokojiť sa budú musieť s klikaním na sklo displeja.

Spustenie fotoaparátu trvá o čosi dlhšie než by sme chceli, ale chápeme, množstvo funkcií, filtrov a nastavení s ktorými sa dá hýbať jednoducho potrebuje svoj čas. Odozva snímača od pohybu telefónom je vynikajúca, a zobrazovaná scéna na displeji je živá, má výborné farby, hĺbku i svetelnosť. Škoda, že zhotovené fotografie latku nasadenú displejom podliezajú.

Možno je to postprocessingom zo strany procesora (vyhladzovanie hrán i redukcia šumu je veľmi agresívna), alebo interpoláciou záberov, možno stačilo použiť menšie rozlíšenie a fotografie by vyzerali lepšie. Stále sa jedná o nadpriemerný fotoaparát, ktorý dokáže zhotoviť výborné obrázky, no má isté rezervy. V slabších svetelných podmienkach pomôže prisvetľovacia LED, no zázraky od nej nečakajte.

Predná kamera s rozlíšením 2,2 MPix je možno zbytočne predimenzovaná, no v časoch rýchlych dátových prenosov si môžete dovoliť posielať video v reálnom čase počas videohovoru aj vo vyššom rozlíšení. Video dokáže novinka zhotoviť vo Full HD rozlíšení pri 30 fps, HDR výrazne pomáha pri scénach s kontrastným protisvetlom, v nastaveniach nájdete aj režim pre záznam jedla. A to sa v dobe sociálneho stravovania počíta.

Výdrž, hardvér a konektivita

Vstavaný akumulátor s kapacitou 2330 mAh patrí k tým výkonnejším, no poháňať päťpalcový TFT displej nie je sranda a tak aj najväčšiu Xperiu bude treba nabíjať každú noc. V priebehu aktívneho pracovného dňa zvládla fungovať zhruba 12 hodín. Našťastie Sony pridalo šetriaci režim Stamina, kedy sa, s výnimkami ktoré je možné nastaviť, vypína dátové pripojenie pri vypnutej obrazovke. To celkom pomáha a ak sa dokážete uskromniť, môžete počítať s Xperiou Z aj v rámci večerného programu, a dokonca aj na druhý deň. Pokiaľ využívate smartfón ako dôležitý pracovný nástroj, je dobré pre istotu používať prenosný externý akumulátor. Toto je však problémom každého výkonného smartfónu s veľkým displejom.

Xperia Z v sebe ukrýva čipset Qualcomm APQ8064, zložený z procesora Krait so štyrmi jadrami taktovanými na 1,5 GHz a grafického jadra Adreno 320. Výbava, ktorá si aj vďaka 2 GB RAM bez problémov poradí s najnáročnejšími mobilnými aplikáciami a hrami. Tie vyzerajú na veľkej obrazovke s Full HD rozlíšením vynikajúco. Výkonu je dostatok, malá hrúbka zariadenia sa však prejavuje citeľným zahrievaním hornej tretiny zadnej časti telefónu. Tento neduh by však mohla odstrániť aktualizácia, prípadne sa mohlo jednať o problém vzorky, ktorú sme testovali.

Operačný systém Android vo verzii 4.1 sa hýbe hladko a plynulé je i prezeranie internetových stránok náročných na obsah i množstvo prenášaných dát. Tie nie je  vo väčšine prípadov ani potrebné zoomovať a na displej otočený na výšku sa vmestia v plnej šírke, pričom obsah je stále čitateľný, plne ostrý a kontrastný. Browsovanie internetom patrí k najsilnejším stránkam Xperie Z.

Päť základných obrazoviek je plne prispôsobiteľných, pričom Sony ponúka aj niekoľko svojich vlastných miniaplikácií. Miera prispôsobenia OS je zvolená citlivo, výrobca sa nepustil do žiadnych grafických experimentov a pritom ponechal možnosť prispôsobenia prostredia na používateľa. Na spodnej lište je trojica základných softvérových tlačidiel, ktoré sa podľa potreby skrývajú a znovu zobrazujú. Nechýba ani zoznam skratiek k vybraným aplikáciám. Tých je už v základe predinštalovaných dosť veľa, napríklad TrackID, Walkman aplikácie, či Music Unlimited online obchod pre prístup k on-demand obsahu.

V Xperii Z si svoje miesto našla široká paleta bezdrôtových rozhraní, okrem obligátneho Wi-Fi adaptéru, Bluetooth a HSDPA+ tu nachádzame aj podporu technológií LTE a NFC. V rámci podpory DLNA je možné preniesť obraz zo smartfónu na tablet či televízor, prípadne ho použiť ako diaľkový ovládač zariadení od Sony.

Hodnotenie

Xperia Z je vlajkovou loďou smartfónov od Sony v pravom slova zmysle. Ponúka vynikajúci displej, vysoký výkon, hardvérovú výbavu pripravenú aj na najbližšie roky, široké možnosti konektivity, či unikátna schopnosť odolávať vode a prachu. Malá hrúbka sa nepodpisuje na tuhosti, ktorá je vynikajúca, no zobrala si svoju daň v podobe väčšieho zahrievania a menšej kapacite akumulátora. Lesklé sklo i zadný kryt priťahuje obtlačky prstov nepatrí medzi najpraktickejšie, v čiernej farbe pôsobí Xperia Z trochu bezducho.

Praktickejšia bude Xperia ZL, ktorá okrem textúrovaného zadného krytu pridáva napríklad aj tlačidlo spúšte pre fotoaparát, nebude však odolná voči vode. Nič to však nemení na tom, že Xperia Z patrí medzi top smartfóny aktuálne dostupné na našom trhu, a ako sa popasuje s konkurenciou ukáže samotná predajnosť. S cenou pohybujúcou sa v súčasnosti v rozmedzí 610-650 EUR to však nebude mať ľahké.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť smartfonu Sony Xperia Z v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme spoločnosti:

 

Ďalšie odborné recenzie na mobil Sony Xperia Z nájdete na Recenzie.SME.sk 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013