Menu

Testovali sme telefonujúci sendvič od Lenovo

Lenovo nechce osloviť svojich záujemcov len cenovo výhodnými telefónmi, chce im ukázať aj to, že vie robiť štýlové a dizajnovo vydarené smartfóny. Lenovo Vibe X2 je orientovaný práve týmto smerom, no zaostávať nechce ani z hľadiska výbavy.

Lenovo Vibe X2 sa po prvý krát predstavil na veľtrhu IFA 2014 a zaujať mal predovšetkým svojim sendvičovým dizajnom. Pestrofarebné a akoby na seba naukladané kúsky plastu dávajú profilu smartfónu unikátny dizajn a predstavujú vítané osvieženie v záplave placiek s unibody dizajnom. Vlastne je to jeden z najkrajších telefónov, aký sme za posledné roky testovali.

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Vibe X2 stavia na aktuálne asi najobľúbenejšom type konštrukcie. Pevné telo s jednodielnym krytom bez používateľsky vymeniteľného akumulátora dopĺňa na čelnej strane symetricky umiestenený päťpalcový displej. Recept je jednoduchý a ten, kto prechádza zo smartfónu s rovnakou, alebo o palec menšou uhlopriečkou nebude pociťovať žiaden problém. Ergonomicky ostane pohodlný a nebude si treba dlho zvykať.

Lenovo Vibe X2 test front

Smartfón je vo všetkých štyroch rohoch zakrivený, no hrany ostávajú zaoblené len mierne. Výsledkom je tak príjemný kontrast medzi krivkami a hranami, pričom Vibe X2 pôsobí na pohľad podstatne „ostrejšie“ ako na dotyk. Vďaka matnému zadnému krytu sa príjemne drží v ruke a s hrúbkou len 7,3 mm nie je problém dosiahnuť palcom ruky na opačný koniec displeja. A to dokonca aj tým menším rukám.

Lenovo Vibe X2 test side

K dobre nastaveným rozmerom (140×69×7,3 mm) sa pridáva aj hmotnosť, Vibe X2 váži len 120 gramov. Napriek nízkej hmotnosti pôsobí v ruke veľmi solídne, plasty sú príjemné na dotyk a smartfón pôsobí veľmi tuho, pomáha mu najmä rám z horčíkovej zliatiny. Vôbec sa neohýba, nič nevŕzga a dielenské spracovanie je prvotriedne. Tak ako sa na štýlový telefón patrí.

Lenovo Vibe X2 test balenie

Za zmienku stojí aj balenie, ktoré sa nesie v rovnakom „sendvičovom“ duchu. Malá škatuľka, zo zásuviek ktorej postupne povyťahujte príslušenstvo a manuály je príjemný nápad, z ktorého síce nebudete žiť každý deň, ale prvé vybalenie bude lepším zážitkom a nebudete ju chcieť okamžite vyhodiť do koša. V balení sme našli takpovediac povinnú výbavu každého smartfónu – nabíjačku s USB káblom a headset s plochým káblom a jednotlačidlovým ovládaním. Slúchadlá síce nehrajú najhoršie, no zvuku zúfalo chýba hĺbka a dynamika, ktorú nedoženiete ani ekvalizérom. Ak to myslíte s hudbou aspoň trochu vážne, pokojne ho nechajte v škatuli.

Lenovo Vibe X2 test cover

A aby sme nezabudli, v balení nájdete i prednú ochrannú fóliu na displej a priehľadný polyakrylátový zadný kryt. Ten síce predĺži životnosť telefónu a pri páde na seba prevezme nejaký ten šrám či energiu nárazu, no zároveň výrazne zhorší ten príjemný pocit, ktorý Vibe X2 bez krytu ponúka na dotyk.

Lenovo Vibe X2 test tlacidla

Vráťme sa však k telefónu. Sendvičový kvádrik nemá po svojich stranách žiadne výstupky a aj tlačidiel je minimum. Lenovo si aj v tomto prípade vystačí so základnou trojicou, veľmi sa nám páči ich hranatý tvar a povrchová úprava, korešpondujúca s celkovým dizajnom smartfónu. Na pravom boku teda nachádzame len mierne vystupujúce tlačidlo zámku displeja a ovládač hlasitosti, spúšť fotoaparátu chýba. Túto úlohu však môže prevziať niektoré z trojice hardvérových tlačidiel, tie však nemajú dve polohy a preto sa pri fotografovaní nesprávajú tak prirodzene, ako klasická spúšť.

Lenovo Vibe X2 test SIM

Na ľavom boku sa nachádza zasúvací slot pre micro SIM kartu, do nami testovanej vzorky sa vmestí len jedna, no na trhu nájdete aj Dual SIM verzie.  Pre headset je pripravený 3,5 mm konektor, ktorý sme našli na obvyklom mieste na hornej strane, presne v strede tej spodnej je umiestnený micro USB konektor. Zasúvanie káblov a dokovanie do štandardných stojanov preto bude bezproblémové a šlo to aj s nasadeným plastovým zadným krytom.

Lenovo Vibe X2 test USB

Predná strana smartfónu je vo všetkých farebných prevedeniach čierna a tvorí poslednú „vrstvu“ sendviča. Dominantou Vibe X2 je päťpalcový Full HD displej a keďže trojica systémových dotykových tlačidiel sa nachádza v ráme pod ním, k dispozícii máme plných 1920 bodov na výšku. Povrch displeja tvorí asi 72% plochy prednej strany a na jeho IPS panel sa pozerá za každých okolností dobre. V hornom ráme je umiestnené slúchadlo, senzory okolitého osvetlenia a vzdialenosti a v neposlednom rade  5 MPix predný fotoaparát.

Lenovo Vibe X2 test fotoaparat

Aj zadná strana má čo ponúknuť, v ľavom hornom rohu sa nachádza šošovka fotoaparátu, za ktorou sa ukrýva 13 MPix senzor. Pri zhotovovaní obrázkov určite pomôže automatické zaostrovanie a prisvetľovacia LED. V ľavom dolnom rohu si svoje miesto našiel reproduktor. Hrá presne tak ako by ste očakávali, ani dobre, ani zle, neurazí no ani nepoteší. Fyzické rozmery nepustia, no s dobrým zvukom sa ešte celkom lúčiť nemusíte. Tri malé bodky napravo od reproduktora sú konektory pre pripojenie doplnkového príslušenstva.

Lenovo Vibe X2 test reproduktor

V praxi to znamená, že na Vibe X2 môžete prichytiť kryt JBL BSX200 s dvoma 2W reproduktormi a posunúť tak zážitok z hlasitého počúvania hudby a sledovania filmov na inú úroveň. A pritom pri zachovaní kompaktných rozmerov, telefón nebude ani dvojnásobne hrubší. Druhou možnosťou rozšírenia je zadný kryt s integrovaným akumulátorom MPX100. Hrúbka telefónu sa približne zdvojnásobí a na váhe pribudne 83 gramov. Ale zato v tomto batohu aj parádnych 2300 mAh navyše. Za reproduktory zaplatíte asi 70 a za akumulátor približne 35 EUR, čo nie sú vôbec prehnané cenovky. Toto je niečo, čo by sme chceli vidieť aj na ďalších smartfónoch Lenovo.

Lenovo Vibe X2 test back

Hardvérová výbava a konektivita

Vibe X2 nepatrí medzi najnovšie modely, no práve jeho zlacnenie v posledných mesiacoch z neho robí vhodného kandidáta na dobrú kúpu. Za dizajnom nesmie zaostávať ani hardvér no Lenovo predsa prihliadalo na cenu a zvolilo strednú cestu v podobe SoC MediaTek MT6595m. Nasledovník čipu MT6592, prvého osemjadrového SoC od MediaTek, ktorý sa mohol postaviť vtedajším Qualcommom, v sebe ukrýva osemjadrový procesor so štvoricou výkonných jadier Cortex A17 taktovaných na 2 GHz a štvoricou úsporných jadier Cortex A7 s frekvenciou 1,7 GHz. Jadrá môžu byť adresované samostatne, čo umožňuje aplikáciám a systému elegantne balansovať medzi ponúknutým výkonom a energetickou úspornosťou.  MT6595M je stále 32 bitový SoC, čo však zatiaľ nie je zásadnou nevýhodou.

Lenovo Vibe X2 screen 3DM1 Lenovo Vibe X2 screen 3DM2 Lenovo Vibe X2 screen 3DM3 Lenovo Vibe X2 screen 3DM4

Lenovo Vibe X2 screen unreal

Lenovo Vibe X2 screen vellamo1 Lenovo Vibe X2 screen vellamo2 Lenovo Vibe X2 screen vellamo3

Záležitosti grafiky dostala na starosť GPU PowerVR G600 a spolu s 2 GB RAM tak máme celkom výkonný základ aj pre skutočne náročné hry a úlohy. Kombinácia vysokej frekvencie a ôsmich jadier predstavuje široký priestor pre predinštalovaný Android vo verzii 4.4. Jeho odozva a rýchlosť pracovania aplikácií boli v poriadku a v reálnom svete bežného používania sa môže Vibe X2 postaviť dvojnásobne drahším smartfónom s osmičkovými Snapdragonmi. Úložisko ponúka celkovú kapacitu 32 GB a bohužiaľ aj nemožnosť ďalšieho rozšírenia, napríklad microSD kartou.

Lenovo Vibe X2 screen storage

Displej je korunou smartfónu a s jeho FullHD rozlíšením pri päťpalcovej uhlopriečke ponúka parádnych 441 DPI. Čítanie webu a celkovo práca so smartfónom je vďaka jemnému displeju veľmi príjemná a na hladké okraje textu a ikoniek sa dobre pozerá. Podanie farieb je bezproblémové a reprodukcia obrázkov i videa má rozhodne na čom stavať. Vadilo nám však podsvietenie dotykových systémových tlačidiel, ktoré zasahovalo do spodného okraja displeja a viditeľne zosvetľovalo farby.

Lenovo Vibe X2 test ppi

IPS panel s klasickou RGB maticou chránený krycím sklom Gorilla Glass 3, má štandardne široké pozorovacie uhly a pri pohľade zo strán tak dochádza len k minimálnej deformácii farieb. Čitateľnosť na ostrom slnku bola v poriadku, maximálny jas dokáže displej poriadne rozžiariť, šikovnou funkciou je inteligentné riadenie podsvietenia, ktoré prispôsobuje jas i farebný tón podľa okolitého osvetlenia i práve spustenej aplikácie.

Štíhle telo si vybralo svoju daň v podobe malej kapacity akumulátora a 2300 mAh rozhodne nie je niečo, s čím by Vibe X2 mohol ohúriť. S rozžiareným FHD displejom sa ledva dostanete na jeden pracovný deň na jedno nabitie, no stačí sa pohrať s nastaveniami a smartfón zvládne aktívne chatovanie, mailovanie, prehliadanie webu a telefonovanie od rána do večera. Ak sa uskromníte, dostanete sa aj na dva dni, bude však treba častejšie využívať sporiace režimy, ktorými je Vibe X2 vybavený.

Lenovo Vibe X2 screen power management Lenovo Vibe X2 screen power management2 Lenovo Vibe X2 screen power management3

Pomôcť usporiť nejaké tie miliampérhodiny môže deaktivácia aplikácií bežiacich na pozadí po uzamknutí obrazovky, režim úspory na strane SoC a napokon režim maximálnej úspory, ktorý je možné aktivovať aj pomocou časovača pre vybrané hodiny. Maximálna úspora znamená to, že zapnuté ostanú len funkcie hovorov a správ a displej sa prepne do čiernobieleho režimu a v takomto stave pohotovosti by mal smartfón vydržať niekoľko dní. Reálne to budú asi tak tri, ale zasa môže pomôcť v prípade núdze predĺžiť použiteľnosť telefónu o pár hodín. A večer si môžete aspoň zavolať taxík, aj keď facebook si v ňom už nepozriete.

Možnosti širokopásmového pripojenia sú už na dnešnom štandarde a tak sa s telefónom pripojíte na internet cez GPRS, EDGE, HSPA (download do 42 Mbit a upload do 5,7 Mbit) i v LTE sieti (150 Mbit/50 Mbit). Lokálne pripojenie k sieti a iným zariadeniam obstará WiFi v štandarde a/b/g/n i ac s podporou DLNA a Bluetooth vo verzii 4.0 s podporou štandardov A2DP, EDR a úsporným LE. GPS a GLONASS vo výbave prirodzene nechýba, to sa však už nedá povedať o rýchlom párovaní cez NFC, podpore bezdrôtového nabíjania či infračervenom porte.

 

Multimédiá

Hlavný fotoaparát smartfónu dokáže zhotoviť snímky v maximálnom rozlíšení 4160×3120 bodov, čiže v pomere strán 4:3 pri 13 MPix. Prostredie aplikácie fotoaparátu je dobre ovládateľné a prehľadné, najdôležitejšie prvky majú svoje skratky priamo na obrazovke, ďalšie nastavenia sú prirodzene k dispozícii v dostupnom menu. Nechýba ani funkcia panorámy a obrazové efekty.

Lenovo Vibe X2 screen camera Lenovo Vibe X2 screen camera2 Lenovo Vibe X2 screen camera3

Kvalita zhotovených snímkov je veľmi slušná, fotografie sú prekvapivo detailné a ostré, farby uhádne smartfón dobre aj keď je vonku zamračené, alebo pri umelom studenom svetle v interiéri. Vzhľadom na malú optiku nás prekvapila aj hĺbka ostrosti, malý objektív sa však prirodzene  nemôže vyvarovať rozostreniu a deformácii v rohoch. Pri slabšom osvetlení sa fotoaparát nesnaží hnať citlivosť do extrémov a expozičnú dobu pritom drží niekde okolo 1/30s. To nie je určite na škodu, prídete tak o menej detailov, no treba na to pri fotení myslieť a držať smartfón v ruke pevnejšie.

Lenovo Vibe X2 screen camera4 Lenovo Vibe X2 screen camera5

Pri fotení v meste alebo pri ostrom svetle pomôže režim HDR, pri ktorom Vibe X2 zhotoví viac záberov s korigovanou expozíciou a spojí ich tak, aby nedošlo k strate detailov v príliš tmavých, ale ani príliš svetlých častiach scény. Vyšší dynamický rozsah však tento režim nedokáže dosiahnuť spoľahlivo a zvykne priveľmi presvetliť celú scénu. Každopádne, na fotoaparát Vibe X2 sa pokojne spoľahnite, je veľmi slušný a urobí vám obrázky, za ktoré sa nebudete hanbiť.

Predná kamera ponúka rozlíšenie 5 MPix a vďaka širokému uhlu záberu bude fotenie samého seba z ruky bezproblémové a pohodlné. Ani tu Lenovo nezabúda na funkciu automatického retušovania tváre, aj keď to má snahu vytvoriť vo finále taký trochu „pastelkový“ obrázok, keďže efekt silne potláča detaily. Jeho intenzita sa samozrejme dá upraviť a v prípade potreby aj celkom vypnúť. A tá potreba časom určite príde.

Video je povinnou FullHD jazdou pri 30 FPS, čokoľvek navyše však už budete hľadať márne. Žiadne slow-motion videá s Vibe X2 nenatočíte a nepochodíte ani s efektmi. Čo sa týka obrazovej kvality, platí vlastne to, čo v prípade fotoaparátu. Dobré je podanie farieb, vykreslenie detailov i ostrosť, dokonca aj kvalita zvuku.

Ten však treba počúvať na niečom inom, ako na samotnom Vibe X2. Zadný reproduktor ponúkne len priemerný zážitok a nanešťastie aj pripojenie kvalitných slúchadiel veľmi situáciu nevyrieši. Pre počúvanie audiokníh cestou do školy či do práce to plne postačuje, no ak hľadáte plnší a detailnejší zvuk, hľadajte inde. Vibe X2 prirodzene nemá ambície stať sa hudobným mobilom, no od niečoho takto štýlového sme čakali čosi viac. Stále však existuje možnosť rozšírenia externými reproduktormi od JBL, ktoré sme však nemali možnosť vyskúšať.

Lenovo Vibe X2 test farby

 

Systém a softvér

Testovaný Vibe X2 fungoval na Androide vo verzii 4.4.4, doplneným o nadstavbu Vibe 2.0. Rovnako ako iných smartfónoch od Lenovo sa aj tu stretávame s chýbajúcim menu, takže všetky ikony sú rozsypané medzi widgetmi po základných domovských obrazovkách. Tých môže byť až osemnásť a poskytujú aspoň možnosť tvorenia priečinkov, takže aj pri veľkom počte nainštalovaných aplikácií sa dá udržať v ikonách poriadok. Na náš vkus bolo rozhranie aj trochu „pestrofarebné“ a to aj v prípade tej najkonzervatívnejšej témy. Škoda, že sa nedá systém prepnúť na čistý Android, tak ako tomu bolo v prípade Vibe Z2 Pro.

Lenovo Vibe X2 screen homescreen Lenovo Vibe X2 screen short Lenovo Vibe X2 screen accesibility

Niektoré vizuálne prvky, napríklad uzamykacia obrazovka sa oproti generickému Androidu nezmenili, tak či onak, po pár dňoch sa na Vibe UI dá zvyknúť a veľa vecí a funkcií je dokonca veľmi prirodzených.  Lenovo doplnilo medzi nastavenia vlastnú záložku Funkcie, v ktorej sa dá nastaviť správanie niektorých súčastí systému, napríklad rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, rozšírené ovládanie jedným dotykom a gestami, alebo napríklad inteligentné rozsvietenie obrazovky vždy keď sa na ňu pozriete.

Odozva systému je veľmi dobrá, za smartfónom netreba čakať, štyri „malé“ a štyri „veľké“ jadrá pracujú svižne. Bežný pracovný deň je s X2 príjemnou záležitosťou, potešila nás kvalita hovorov, vyššej čistote zvuku dopomáha aj druhý mikrofón a aktívne potláčanie okolitých ruchov.

Niekedy v týchto dňoch dostalo Lenovo Vibe X2 aj očakávanú aktualizáciu na Android 5.0, takže by sa mohla zlepšiť výdrž batérie na jedno nabitie aspoň o pár desiatok minút a takisto aplikácie by mali byť lepšie optimalizované pre dosiahnutie ešte vyššieho výkonu.

Lenovo Vibe X2 screen cloneit Lenovo Vibe X2 screen backup Lenovo Vibe X2 screen shareit Lenovo Vibe X2 screen security

Súčasťou telefónov od Lenovo je súprava predinštalovaných aplikácií, ShareIt pre zdieľanie súborov s ďalšími smartfónmi a tabletmi cez Wi-Fi direct, alebo napríklad CloneIt pre jednoduchšiu migráciu obsahu do nového zariadenia. Ochranu smartfónu dostala na starosť bezpečnostná aplikácia Security a aspoň základnú kompatibilitu s dokumentmi kancelársky balíček WPS Office.

 

Výkonný a dizajnový kúsok s tenkým akumulátorom

Lenovo Vibe X2 je sviežim dizajnovým závanom do sveta šedých smartfónov s Androidom. Netradičná koncepcia a atraktívne farebné kombinácie sú niečo, čo dokáže pri výbere nového telefónu výraznou mierou zavážiť. Z hľadiska konštrukcie je na tom veľmi dobre, má nízku hmotnosť, je príjemný na dotyk a dobre sa drží v ruke. Na Full HD IPS displej sa dobre pozerá a fotoaparát vie urobiť pekné obrázky plné detailov a reálnych farieb, aj keď by sa nám páčil väčší dynamický rozsah. Aj za hľadiska výkonu je na tom Vibe X2 výborne a osem jadier spolu s 2 GB RAM sa postará o plynulý beh systému i náročných aplikácií. Zaujímavá je i možnosť pridania ďalšieho príslušenstva, reproduktorov, alebo prídavného akumulátora.

Lenovo Vibe X2 test farby 2

Práve ten vstavaný je na tom so svojou kapacitou horšie, smarfón budete nabíjať každú noc a pri intenzívnej záťaži zvládne jeden pracovný deň len veľmi tesne. Zlepšiť by sa to však mohlo s prichádzajúcou aktualizáciou na Android 5.0. Zamrzela nás aj kvalita pri prehrávaní hudby a možno chýbajúce NFC, ktoré by uľahčilo párovane s ďalšími zariadeniami, či otvorilo možnosť bezkontaktných platieb. Nuž ale to sú dane za nízku hmotnosť a štíhle telo.

Lenovo Vibe X2 nájdete na našom trhu aktuálne za veľmi zaujímavú cenu, ktorá začína už pod hranicou 300 EUR, častejšie ho však nájdete za stále dobrých 329 EUR. Aj tento pekný dizajnový kúsok pomáha Lenovo zbaviť sa v segmente smartfónov nálepky čínskej značky a jeho nákup môžeme smelo odporúčať.

Lenovo Vibe X2
CENA: 329 €
+-
Výkon a displejBez microSD slotu
Dizajn a konštrukciaAkumulátor
32 GB úložiskoKvalita zvuku
Dobrý fotoaparát
Kvalita prevedenia95
Príslušenstvo a výbava87
Výdrž a mobilita77
Displej94
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 88/100
Dizajnovo netradičný a konštrukčne podarený smartfón, ktorý v sebe ukrýva výkonný čipset a slušnú hardvérovú výbavu. Poteší dobrý fotoaparát a kvalitný Full HD displej, horšie to už bude s akumulátorm, ktorý vydrží Vibe X2 poháňať jeden deň.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

lenovo logo

 

Graf ceny produktu Lenovo Vibe X2 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013